Daňový balíček v ohrožení. Lobbisté už si brousí zuby

30.11.2020 9:00

Senát se chystá na hlasování o sporném daňovém balíčku, situaci může zneužít stravenkářská a tabáková lobby k protlačení svých zájmů. Když Poslaneckou sněmovnou prošel předminulý pátek daňový balíček rušící superhrubou mzdu a zvyšující slevu na poplatníka, zavládlo zděšení.

Daňový balíček v ohrožení. Lobbisté už si brousí zuby
Foto: Hans Štembera
Popisek: První schůze sněmovny po uvolnění mimořádných opatření pro zmírnění pandemie koronaviru. Někteří poslanci v zasedacím sále roušky měli, jiní ne

Začne-li platit, zatne do státních financí sekeru v nevídané výši přesahující 130 miliard korun (někteří mluví dokonce o 150 miliardách). To je ale zhruba dvojnásobek oproti původnímu záměru vlády, a tak se premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová snaží přesvědčit senátory, aby předlohu vrátili do Sněmovny a vypustili z ní pozměňovací návrh zvyšující slevu na poplatníka.

To ale nemusí být jediná změna, která v balíčku nastane. Situace se mohou pokusit zneužít různé lobbistické skupiny k prosazení svých vlastních zájmů. Bude-li totiž v Senátu nalezena shoda ohledně zrušení superhrubé mzdy, výše daně z příjmu a slevy na poplatníka, je více než pravděpodobné, že Senátem vrácený návrh zákona projde Sněmovnou naprosto hladce. A případné „drobné“ úpravy prosazené lobbisty se bez větší pozornosti svezou se zájmem schválit klíčový zákon do konce roku.

Anketa

Jste pro otevření obchodů a restaurací?

59%
41%
hlasovalo: 21549 lidí
Že obavy z tlaku lobbistů jsou zcela na místě, ukázalo už i projednávání daňového balíčku ve Sněmovně. Zde kromě stravenkářské lobby byli obzvlášť aktivní také zástupci výrobců cigaret. Ti se neomezili jen na neformální konzultace, ale dokonce oslovili jednotlivé poslance dopisem (redakce PL dopis získala přímo od několika poslanců, který si nepřáli být jmenováni), ve kterém zcela konkrétně doporučovali, jak mají hlasovat o pozměňovacích návrzích týkajících se zdanění tabákových výrobků.

Dopis podepsali generální ředitelé českých poboček společností British American Tobacco, Imperial Tobacco, Japan Tobacco Internatonal a několika menších dovozců cigaret.

Pozoruhodný je samotný dopis, který odporuje obvyklé parlamentní praxi, ale především jeho obsah. Zde uvedení prodejci cigaret podporují poslanecké návrhy na růst zdanění zahřívaného tabáku, a naopak na snížení tempa zvyšování daní u klasických tabákových výrobků určených ke kouření. Přitom argumentují výhradně výběrem daní, a naopak zcela ignorují, že nižší zdanění zahřívaného tabáku oproti cigaretám odráží skutečnost, že bezdýmné tabákové výrobky představují významně menší zdravotní riziko než klasické cigarety. Na tom se přitom vloni při zavádění daně na zahřívaný tabák shodlo české ministerstvo financí a zdravotnictví s tím, že právě nižší zdanění bezdýmných tabákových výrobků by mělo vést kuřáky k tomu, aby přecházeli od cigaret k méně škodlivým alternativám a docházelo tak ke snižování škod na zdraví českých občanů.

Anketa

Získají koalice ODS/KDU-ČSL/TOP 09 a Piráti/STAN ve volbách sněmovní většinu?

33%
67%
hlasovalo: 61447 lidí

A nejde jen o drzost, s jakou si výrobci tabáku dovolí volat po nezvyšování zdanění svých škodlivých produktů na úkor zdraví obyvatel České republiky. Zásadní je i způsob, jak má vypadat správná daňová politika. Ta by se měla dělat koncepčně na vládní úrovni, s dostatečným časovým předstihem a po konzultaci s odborníky a se všemi dotčenými subjekty. Naopak nesprávným by bylo vydat se při její tvorbě cestou dílčích pozměňovacích návrhů v Senátu. Pouze takový přístup zajistí předvídatelnost podnikatelského prostředí a jeho dlouhodobou udržitelnost. Také proto by se Senát neměl zabývat ničím jiným, než je superhrubá mzda a sleva na poplatníka. Zcela rozhodně by pak neměl podlehnout lobby stravenkářů, výrobců cigaret či jiných zájmových skupin. Věřme, že senátoři zůstanou imunní k tlakům nejrůznějších zájmových skupin a splní svou, lze říct historickou úlohu: zabránit dramatickému propadu příjmů státního rozpočtu, který by v horizontu několika let mohl zásadně torpédovat stabilitu českých veřejných financí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…