Dernerová prosí EU o pomoc s korupcí. Ale jen na severu Čech

04.08.2011 17:58

Senátorka Alena Dernerová a dva další politici zaslali do Evropy SOS. Prosí Brusel, aby Česku pomohl s neúnosnou korupcí. Dopis se ale podle senátorky týká jen severních Čech.

Dernerová prosí EU o pomoc s korupcí. Ale jen na severu Čech

"Ten dopis bylo spíš takové SOS. Byly to dotazy, jak postupovat, vzhledem k tomu, že se v České republice nikdy nic nevyšetřilo," popsala Dernerová strukturu dopisu. Ten se navíc týkal pouze severu Čech, odkud Dernerová pochází a kde zná korupční problematiku "jak své boty".

"Představte si, že z EU přijde dopis, aby se zkontrolovalo všechno, co se na severu Čech zaplatilo z evropských peněz, a tamní úřady chtějí vyšetřit jen vybraných 25 procent těch výdajů," vysvětlila senátorka, co ji znepokojilo. "Ptali jsme se proto například i na to, jak by EU postupovala, kdyby se nějaké pochybení zjistilo."

Evropská unie totiž v dopise zažádala Regionální radu Severozápad, která má v Karlovarském a Ústeckém kraji na starosti rozdělování peněz z evropských dotací, aby vysvětlila podezření z předražených zakázek, jemuž čelí.

Češi s tím nic nedělají, musíme angažovat Brusel

Podle Dernerové by se mělo prověřit úplně všechno, tedy 100 procent výdajů. Měla by také být nastavena objektivní pravidla pro nové zakázky - účelnost, efektivnost, hospodárnost. A Evropská unie je podle ní zárukou, že se v tomto směru snad něco konečně začne dít.

"Češi s tím totiž dlouhodobě nic nedělají, tady se nic nevyšetřuje a nikdy se ani nic nedošetřilo," podotkla. "A peníze přitom stále mizí - ať už jde o zbytečné projekty nebo projekty hrozným způsobem předražené."

Navíc tu podle ní silně funguje stranický klíč. Peníze se vytrácejí do kanceláří politických stran a ministerstvo financí ty toky nedostatečně kontroluje. "Ano, jsou tu nedostatečné kontrolní mechanismy ohledně toho, jak se s penězmi zachází a kam putují." Evropa by s tím mohla pomoci.

Čtěte:

Brusel žádá Severozápad o vysvětlení. Nebo nepošle už ani korunu

Senátorka Dernerová měla nejlepší kampaň v celé ČR

Dernerová (S.cz): Co se děje v České republice směrem k Romům

reklama

autor: par

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …