Děsivé video. Americký voják se upálil za Palestinu

26.02.2024 16:32

Při protestu proti Izraelským operacím v Pásmu Gazy se upálil americký voják před izraelským velvyslanectvím ve Washingtonu. „Svobodná Palestina“ volal hořící Aaron Bushnell, zatímco se ho pokoušel uhasit jeden z policistů. Příslušník amerického letectva byl převezen do nemocnice, kde těžkým zraněním podlehl.

Děsivé video. Americký voják se upálil za Palestinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Shromáždění na podporu Palestinců s názvem Válečné zločiny nejsou "sebeobrana"! Izrael se dopouští státního terorismu

„Jmenuji se Aaron Bushnell, jsem aktivním příslušníkem letectva Spojených států a už se nebudu podílet na genocidě,“ říká muž na videu z incidentu.

„Chystám se k extrémnímu protestnímu činu, ale ve srovnání s tím, co zažívají lidé v Palestině v rukou svých kolonizátorů, to vůbec není extrémní. Tohle je to, o čem naše vládnoucí třída rozhodla, že bude normální,“ říká Bushnell.

Poté položí nahrávací zařízení na zem, načež se polije neznámou tekutinou a zapálí ji, přičemž opakovaně křičí Svobodná Palestina. Nakonec se zhroutí, zatímco se jeden z policistů snaží mladíka uhasit.

Z videa je patrné, že druhý policista na hořícího Bushnella celou dobu míří pistolí a křičí, aby si lehl na zem. Zbraň nezandá ani poté, co se Bushnell s křikem zhroutí na zem. „Nepotřebuji zbraně, potřebuji hasicí přístroje!“ je slyšet, jak jeden z policistů křičí, když na místo dorazí další ozbrojené složky.

Když na místo dorazili hasiči, požár již uhasila Tajná služba Spojených států, uvedl hasičský sbor a záchranná služba D. C. podle informací CNN. Muž byl v kritickém stavu převezen do místní nemocnice, kde později na následky zranění zemřel. Reportérka Tania Janeová napsala, že Bushnellovi blízcí dali souhlas k tomu, aby byla na internetu zveřejněna rozmazaná verze videa.

 

 

Rose Rileyová, mluvčí amerického letectva, odpoledne potvrdila, že Bushnell byl aktivním příslušníkem armády. „Mohu potvrdit, že do dnešního incidentu byl zapojen letec v aktivní službě,“ uvedla Rileyová podle informací serveru newsweek.com.

Mluvčí izraelského velvyslanectví uvedl, že „žádný zaměstnanec velvyslanectví nebyl zraněn a všichni jsou v bezpečí“. Policie poté uvedla, že na vyšetřování incidentu spolupracuje s tajnou službou a úřadem pro alkohol, tabák, střelné zbraně a výbušniny.

Nejedná se o první takový protest, už v prosinci se před izraelským konzulátem v Atlantě zapálila osoba, což byl podle policie „pravděpodobně extrémní akt politického protestu“. Na místě byla nalezena palestinská vlajka, která byla součástí protestu a lahev se zbytkem benzinu.

Izrael vede válku proti Hamásu v Gaze po teroristických útocích této skupiny ze 7. října, při nichž podle izraelských úřadů zahynulo v Izraeli 1200 lidí. Podle neověřených zpráv zemřelo v důsledku izraelské reakce v Gaze už téměř 30 000 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Toho ...... s pistolí by neměli nechat sloužit, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusechlestakov , 26.02.2024 17:13:05
u policie. Je to psychopat, který nemá u policie co dělat.

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …