Diskreditace nepohodlných politiků. Neuvěřitelné novinky z kauzy kancléře Kurze

15.11.2021 22:17

Obvinění čítající podezření z úplatkářství a porušení důvěry, která dolehla na někdejšího rakouského kancléře Sebastiana Kurze, se podle profesora trestního práva z Vídeňské univerzity Petera Lewische nezakládají na pravdě, o konkrétním podezření ohledně osoby Sebastiana Kurze podle něj „nemůže být řeč“. „Je něco shnilého ve státě rakouském,“ komentuje Lewischovu analýzu český europoslanec Ivan David (SPD) s tím, že zřejmě u našich sousedů dochází k „diskreditaci nepohodlných politiků“. Roli v tom podle něj mají mít i tamní veřejnoprávní média.

Diskreditace nepohodlných politiků. Neuvěřitelné novinky z kauzy kancléře Kurze
Foto: Repro YouTube
Popisek: Sebastian Kurz

Anketa

Co soudíte o think-tanku Bezpečnostní centrum Evropské hodnoty?

5%
hlasovalo: 11147 lidí
David s odkazem na rakouský server eXXpress.at uvádí, že někdejší rakouský kancléř byl podle zveřejněného textu znaleckého posudku obviněn ze zpronevěry, uplácení a úplatnosti neprávem.

„Kurz musel po dramatické mediální a koaliční i opoziční štvanici a za aktivní účasti rakouského prezidenta před více než měsícem odstoupit z funkce kancléře. Profesor trestního práva Dr. Peter Lewisch z Vídeňské univerzity analyzoval obvinění speciální rakouské protikorupční prokuratury WKStA ve svém znaleckém posudku. Jeho závěr: ‚O konkrétním podezření ohledně osoby Sebastiana Kurze nemůže být řeč,‘“ jmenuje David výsledky znaleckého posudku.

Europoslanec uvádí, že podle zprávy neexistuje žádné konkrétní podezření vůči exkancléři Sebastianu Kurzovi. Jmenuje, že: „Profesor Lewisch ‚v žádném případě nedokáže vysledovat‘ údajná provinění, která bývalému spolkovému kancléři vytýkají protikorupční vyšetřovatelé. Stejně tak prý není speciální prokuratura WKStA schopna uvést jediný důkaz, ‚který by osobu Sebastiana Kurze jakkoli dával do souvislosti s možnými nesrovnalostmi ve financování a účtování uvnitř ministerstva financí (BMF) ohledně údajného korumpujícího zadávání inzerátů a falšování průzkumů veřejného mínění‘.“

Ze zprávy má také vyplývat, že obvinění speciální rakouské protikorupční prokuratury je nejen „chybné v několika bodech hmotně-právní analýzy“, vykazuje i „jednoduše nesprávné textové analýzy chatových zpráv“, ale má být také založeno na spekulacích, domněnkách a vadných závěrech.

Chybět mají kontrolní důkazy či se má ve zprávě podle Lewishe objevovat „románové vyprávění“.

Lewisch ve zprávě, na niž odkazuje David, tvrdí, že Kurze s možnými nesrovnalostmi nic nespojuje: „Po analýze obvinění WKStA a důkazů a úvah předložených státním zastupitelstvím nelze podezření v žádném případě pochopit. Ani jediný důkaz nespojuje Sebastiana Kurze právně podloženým způsobem s možnými nesrovnalostmi uvnitř BMF.“

Samotné obvinění pak prý „sestává z nesprávných textových rozborů, domněnek a spekulací, metodicky nesprávných závěrů, kdy zastupitelství vytvoří domněnku a pak ji potvrzuje, a také celkového pohledu na jednotlivé okolnosti – na které sice klade velký důraz, ale obsahově jsou ve skutečnosti nulitní“.

„Uvedené okolnosti nepodporují obvinění vznesená proti Sebastianu Kurzovi. Předpokladem pro obvinění je konkrétní podezření, což se o Sebastianu Kurzovi jako osobě říci nedá,“ tvrdí pak závěr posudku profesora Lewische.

Anketa

Byl Andrej Babiš mladší zneužit proti svému otci?

82%
16%
hlasovalo: 42595 lidí
David si nato všímá, že rakouská veřejnoprávní ORF „ihned přispěchala“ s titulkem: „Partajní právník chce Kurze zbavit obvinění!“, aniž se podle něj „namáhala prozradit, čím že je ‚partajní‘“.

„Důvod je zřejmý – ORF musí jaksi ‚zbrzdit‘ dopad Lewischova dobrozdání, které je další ranou pro ‚nezávislou justici‘, jíž se neustále dovolává ministryně spravedlnosti Alma Zadicová (Zelení) a prezident Van der Bellen (Zelení). WKStA utrpěla v poslední době řadu porážek u soudů, kdy byly osvobozeny osoby léta vláčené veřejnou špínou. Ve zdrcující zprávě zkritizovala postupy speciální prokuratury také rakouská vysoká úřednice pro nezávislost justice Gabriele Aicherová. Nezávislá justice tedy v Rakousku existuje, ale státní zastupitelství, zjevně sloužící selektivně k diskreditaci nepohodlných politiků, to rozhodně není,“ myslí si o věci europoslanec David.

Právě ORF se podle něho „velmi zasloužila“ o Kurzův pád zveřejňováním soukromých chatů jeho spolupracovníka.

„Je něco shnilého ve státě rakouském. Protikorupční státní zastupitelství, které obvinilo 39 000 lidí, ale dokázalo své případy dotáhnout k odsouzení v pouhých necelých 500 případech, je mediální hvězdou, místo aby se stalo kandidátem na rozpuštění. To by totiž znamenalo odvahu říznout hodně hluboko do struktur výkonné a státní moci, nejen na ministerstvu ‚spravedlnosti‘, tedy přímo ve vládní koalici, ale i v úřadu spolkového prezidenta, který jasně označil údajná Kurzova provinění za ‚skvrnu na mravním obraze politiky‘,“ komentuje politik s dodatkem, že navíc měl být záznam komunikace do spisu vložen ve „zmanipulované podobě“, a tak by se podle Davida sami žalobci měli u trestního soudu zpovídat.

Advokátka Klára Samková pak vše porovnala s praxí u nás. „Už na obsahu textu nezáleží. Text byl sestaven, obžaloba je na světě, a že se nikdo nebude zabývat důkazy, je jako s podivem? Nemá praxi od českých soudů…,“ míní.


reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …