Dnes večer zahájili Piráti v Brně dvoudenní hlasování o koalici vedené ODS

31.10.2018 22:10

Piráti v Brně dnes večer zahájili dvoudenní hlasování o koaliční smlouvě s ODS, KDU-ČSL a ČSSD. Vyplývá to z diskusního fóra Pirátů. Hlasování skončí v pátek večer. Koaliční smlouvu musí schválit nadpoloviční většina z brněnské členské základny Pirátů, která má přes 20 členů. Když smlouvu schválí, mohou ji partneři podepsat. Pokud by Piráti smlouvu neschválili, nemohou do koalice vstoupit. Nabídku vytvořit koalici mají i od hnutí ANO, které vyhrálo volby.

Dnes večer zahájili Piráti v Brně dvoudenní hlasování o koalici vedené ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Piráti před tiskovou konferencí ve sněmovně

Piráti měli před zahájením hlasování pětidenní rozpravu. Původně měla trvat jen tři dny, ale nakonec ji o dva dny prodloužili. V rozpravě řešili vznik koalice, návrh koaliční smlouvy i analýzu lidí, kteří se mají za koaliční partnery stát radními. Diskutovali především o budoucí primátorce Markétě Vaňkové (ODS). Dříve vymáhala pohledávky pro offshorovou firmu Brandson Enterprises z Karibiku. Majitele firmy nelze dohledat, její ředitel skončil ve vězení kvůli praní špinavých peněz. Vaňková už dříve uvedla, že pro firmu jako advokátka pracovala, popřela ale možnou spojitost s jakýmkoli pochybným jednáním.

Lídr Pirátů a budoucí náměstek primátora Tomáš Koláčný dnes zahájil hlasování před 21:00. „Hlasování potrvá 48 hodin. Můžete hlasovat pro, proti, nebo se zdržet,“ napsal spolustraníkům Koláčný.

Pokud Piráti koaliční smlouvu neschválí, nemůže strana do koalice vstoupit. Piráti mají ještě nabídku na koalici od hnutí ANO, které vyzvalo ke spolupráci i ČSSD. Strany však zatím jednaly o koalici vedené ODS.

Někteří se už vyjádřili proti smlouvě, patří mezi ně například dvojka kandidátky Markéta Gregorová, která se má stát radní pro oblast kultury. Bývalý radní Brna Jiří Ulip zase v rozpravě uvedl, že se nejspíš zdrží. Jihomoravský předseda Pirátů Róbert Čuma je zase pro, stane se radním pro oblast majetku.

Původně se v Brně na koalici dohodlo hnutí ANO jako vítěz voleb spolu s ODS, KDU-ČSL a ČSSD. Potom ale nastal zvrat a ODS se domluvila na koalici s KDU-ČSL, Piráty a ČSSD. Hnutí ANO to nazvalo podrazem, ODS to zase vysvětlila tím, že ji kvůli spolupráci s ANO kritizovali voliči a že nová koalice je lepší možností pro Brno. ODS, KDU-ČSL, Piráti a ČSSD mají v zastupitelstvu 33 mandátů z celkových 55. ANO má 18 mandátů, ODS 14, KDU-ČSL osm, Piráti šest, ČSSD pět a SPD čtyři.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…