Dobeš: Maturitě z cizího jazyka zabráním. Byla by to katastrofa

31.08.2011 19:22

Ministr školství Josef Dobeš v rozhovoru pro iDnes.cz řekl, že se musí zabránit povinné maturitě z cizího jazyka, protože by zlikvidovala 90 procent odborných škol s maturitou a technických škol. Také se vyjádřil k připravovaným změnám v novém školním roce.

Dobeš: Maturitě z cizího jazyka zabráním. Byla by to katastrofa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ex-ministr školství Josef Dobeš

Zítra začíná nový školní rok, který s sebou mnoho nového přinese. Budou to například srovnávací zkoušky pro žáky pátých a devátých tříd. „Dítě v páté třídě si sedne k počítači a dostane zadání například z matematiky - když tam bude dvacet dětí, každé dostane jiné zadání - a bude mít 45 minut. Až to napíše, odklikne a za deset minut přijde výsledek," popisuje Dobeš.

Smlouvy s rodiči jsou šance 

Důležitým tématem jsou také smlouvy s rodiči problémových žáků. Otázkou ale je, zda na ně rodiče těchto dětí přistoupí. „Já si představuji, že když bude první třídní schůzka a rodiče se dozvědí, že je tu takovýto nástroj, je tu šance, že se do toho zapojí. Když se to nepovede, je tu třetí, nejvíce represivní stupeň - sociální pracovnice, oddělení péče o dítě," myslí si Dobeš.

Téma: Státní maturity

To nejzávažnější, co Dobeš přiznal, je katastrofální úroveň výuky cizích jazyků na školách - povinnou maturitu tak proto zatím odmítá. „Kdybychom to nechali i s povinnou zkouškou z jazyka, tak fakticky rušíme zhruba 90 procent učebních oborů s maturitou a technických škol. To by byla katastrofa. Ty školy na to nejsou vůbec připraveny," uvedl ministr.

Psali jsme:
Dobeš si maturity chválí. Začátkem července zveřejní všechny testy
Ministr Dobeš: V příštím roce bude státní maturita jednodušší a přátelštější
Státní maturita příští rok? Kdo ví, jak to dopadne
ODS a ČSSD zablokovaly KSČM a VV okamžitý odklad státních maturit

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala na ČT: „Jsme předurčení dovládnout.“

22:00 Premiér Fiala na ČT: „Jsme předurčení dovládnout.“

Premiér Petr Fiala (ODS) byl hostem v pořadu Interview ČT24, kde vyzdvihoval svou vládu jako pevnou.…