Dohra tornáda na Moravě. Schillerová trefila Jurečku: Nic o tom neví!

27.07.2021 17:31

Je to měsíc od ničivého tornáda, které se prohnalo jižní Moravou. Co se změnilo a co šlo udělat lépe? O tom diskutovala v Událostech, komentářích vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (nestr. za ANO) a předseda lidovců Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Dohra tornáda na Moravě. Schillerová trefila Jurečku: Nic o tom neví!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně financí Alena Schillerová

Schillerová v úvodu uvedla, že se nyní musí dokončit počítání škod. Nyní mají předběžné odhady na veřejném majetku a teď musí dát dohromady všechny škody na soukromém majetku. Vyzdvihla také dobrou spolurpáci s hejtmanem Jihomoravského kraje. „Já jsem velmi pokorný člověk, vím, že vždycky jde udělat věci lépe,“ odpověděla na dotaz, zda některé věci šlo dělat lépe. Z hlediska meteorologického pak zdůraznila, že nebyly předpovídané ani žádné extrémní deště. „Je potřeba hledat i toto ponaučení, jak se na to připravit. Protože se to může klidně zopakovat,“ uvedla s tím, že jak kraj, tak vláda udělaly, co mohly.

Anketa

Roman Janoušek se přibelhal do vězení. Myslíte, že je na tom zdravotně opravdu tak zle?

hlasovalo: 18461 lidí

Na vyplývající ponaučení se moderátorka zeptala i předsedy lidovců Mariana Jurečky. „Ta situace není vyřešená, pomoc státu by měla být rychlejší a jednodušší,“ uvedl s tím, že dotací je podle něj málo. Vláda by také měla podle jeho názoru přehodnotit pomoc drobným živnostníkům, kteří přišli například o pneuservisy, restaurace či obchody. Současně vyzdvihl potřebu vyladit procesy ze strany koordinace, součinnosti dobrovolníků, hasičů a dalších složek. „Je tady víc věcí, které je potřeba upravit do budoucna, ale zároveň je tu spousta věcí, které je třeba řešit teď hned pro ty lidi, kteří v té situaci stále ještě jsou a je pro ně velmi těžká,“ apeloval. Vytkl také to, že peníze ze strany státu měly skluz. „Naopak rychlost by měla být ze strany státu samozřejmostí a měla by se odstranit nejistota pro lidi,“ uvedl s tím, že připomněl dvoutýdenní debatu o tom, zda bude lidem odečítáno pojistné plnění či zda bude odečítán dar od nevládních organizací. „Tato debata byla nedůstojná, absurdní a pro lidi obrovská doba nejistoty,“ kritizoval kroky vlády Jurečka.

Anketa

Vnímáte sudetské Němce jako své krajany?

3%
96%
hlasovalo: 19687 lidí
„Pan předseda hovoří o věcech, o kterých nic neví,“ kontrovala ministryně s tím, že sama byla na místě. „Troufnu si říct, že všechny složky fungovaly perfektně. Již v sobotu tam operovaly úřady práce, po dohodě s krizovým štábem pak dorazili úředníci,“ uvedla a vysvětlila, že to nebylo díky tomu, že by úředníci nechtěli, ale bylo jim řečeno, ať přijedou až budou vyřešené jiné problémy. „Jakmile jsme dostali povel, jeli tam okamžitě úředníci ze státního fondu bydlení s tím, že dnes již je vyplaceno na zálohách ze státního fondu bydlení asi 28 milionů korun.“ A dodala, že dotační program je připravený.

Moderátorka si také přisadila a zmínila dotační program Živel, ve kterém podle dat Českého rozhlasu byla 90 procentům lidem žádost vrácena k přepracování. „Já o tom čísle mám vážnou pochybnost,“ uvedla Schillerová s tím, že se jedná o státní peníze, které bude kontrolovat Nejvyšší kontrolní úřad. Proto podle ní resort potřeboval vědět nějaké základní podklady. Lidem to pomáhají vyplňovat odborníci na místě. Často byla také potřeba doplnit znalecké posudky. „Nemůžete škodu dělat nějakým odhadem. Na základě odhadu lze vyplatit zálohy, ale zítra se začnou uzavírat pevné dotační smlouvy,“ vysvětlila a pochválila také pojišťovny za rychlost a efektivnost jejich plnění.

Jurečka ale s ministryní nesouhlasil a odmítl, že by mluvil o věcech, o kterých nic neví. Podle svých slov, i on tam byl několik dní na místě, komunikoval a stále komunikuje s lidmi, komunálními politiky nebo starosty dotčených obcí. „Myslím si, že divák si vybavuje i věci, které se nepovedly,“ uvedl s tím, že  jen odpovídal na otázku, co by se dalo zlepšit. „Nejsem tady proto, abych apriori kritizoval vládu, uvědomuji si, jak je to složité,“ zaujal smířlivý postoj Jurečka s tím, že jenom říká, že některé věci mohly být doladěny lépe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…