Dojezdová doba k lékaři bude kratší. 35 minut

20.07.2012 16:50

Ministerstvo zdravotnictví ustoupilo tlaku odborů a postižených a zkrátilo připravované dojezdové doby k lékaři. Podle nejnovější verze nařízení vlády by se pacienti měli k praktickému lékaři, zubaři, gynekologovi a do lékárny dostat nejdéle za 35 minut. Původně úřad počítal s dobou o deset minut delší.

Dojezdová doba k lékaři bude kratší. 35 minut
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

Nařízení prošlo v uplynulých týdnech připomínkovým řízením a teď ho mají vládní legislativci. Kabinet by o něm měl rozhodnout nejpozději počátkem září, pojišťovny se jím budou řídit od ledna 2013.

Dojezdovou dobu kritizovali pacienti i postižení

Návrhy dojezdových dob kritizovaly odbory, rada postižených i svaz pacientů. Napsaly ombudsmanovi, že hrozí zhoršení dostupnosti péče. Delší čekací a dojezdové doby prý umožní, aby zdravotní pojišťovny některým zařízením už nedaly na tuto péči smlouvy, některé nemocnice proto skončí.

Vyjednáváním se nakonec zkrátila dojezdová doba k praktickému lékaři, pediatrovi, gynekologovi, zubaři a do lékárny ze 45 minut na 35. Rada zdravotně postižených přitom požadovala dvacet minut, později doufala v kompromisní půlhodinu.

Zkrátila se také řada čekacích dob; u náhrady kyčelního nebo kolenního kloubu ze 78 na 52 týdnů, na mamografický screening z osmi na šest týdnů a na endoskopické a artroskopické vyšetření z osmi na čtyři týdny. Naopak se prodloužilo čekání na operaci šedého zákalu z 26 na 30 týdnů. Na seznamu přibyla biologická léčba roztroušené sklerózy, pacienti na ni nemají čekat déle než čtyři týdny.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: joh

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…