Drábek omezí vycházky při nemocenské. Na šest hodin

16.07.2011 14:52

V novele zákona o nemocenském pojištění se objeví změna délky vycházek při pracovní neschopnosti. Nebudou moci být delší než šest hodin a zároveň se lidé budou muset vrátit domů do sedmi hodin večer.

Drábek omezí vycházky při nemocenské. Na šest hodin

Ministr Jaromír Drábek se touto změnou rozhodl vyhovět zaměstnavatelům, kteří si stěžují na možnosti lékařů povolit pacientovi vycházky v podstatě na celý den, pokud to dovoluje jeho zdravotní stav. Novela sice ponechává lékařům možnost o vycházkách rozhodovat, omezuje však jejich maximální dobu.

„Neúměrně široký rozsah vycházek - včetně aktivit během nich vykonávaných - nebo vycházky povolované ve večerních a nočních hodinách nepřispívají k obnovení pracovní schopnosti a vzbuzují pochybnost o biologické důvodnosti dočasné pracovní neschopnosti," uvádí ministerstvo v návrhu.

K tématu:
Drábek a nemocenská: Když nebudete doma, dostanete výpověď

Výjimka až po třech měsících

Ministerstvo navrhuje, aby si pacient mohl zvolit dobu vycházek sám podle svého zdravotního stavu až po třech měsících pracovní neschopnosti. Vycházka pak bude trvat déle, omezení od 7. do 19. hodiny ale bude platit stále. Podle Drábka je tato změna odůvodněna i tím, že součástí nemocenské je nutný klidový režim. Upozornil na to server Aktuálně.

Novela, která posiluje možnosti kontroly zaměstnancům by měla začít platit od roku 2012. Zákoník práce se rozšíří o nový důvod výpovědi pro ty, kteří zvlášť hrubým způsobem poruší povinnost zůstat v době pracovní neschopnosti doma. Nezmění se ani zákaz některých aktivit, určitých jídel nebo přílišné fyzické zátěže, která se i nyní vztahuje také na dobu vycházek. Zákon zatím schválila Sněmovna v prvním čtení.

Čtete dále:
Baxa (SPOZ): Drábek zaťal drápek
Drábek si trvá na svém: Kdo chce podporu, půjde zametat

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…