Dusno u stánků na Zemi živitelce: Ale to je cena za sto gramů, pane

25.08.2025 17:55 | Reportáž

„Jako malý jsem na Živitelku chodil s tátou na klobásu na grilu. Dnes je to na to udělat dětem obložené chleby s sebou. Za klobásu bych skoro 150 korun nedal!“ I takový názor jsme si vyslechli při návštěvě legendárního agrosalonu Země živitelka. Zašli jsme si obhlédnout ceny jak u rychlého občerstvení, tak i u českých potravinářů. A nevynechali jsme ani Agrofert bistro.

Dusno u stánků na Zemi živitelce: Ale to je cena za sto gramů, pane
Foto: Zuzana Bednářová
Popisek: Stánek s občerstvením na Zemi živitelce

Grilovaná klobása kus za 145 korun, smažený sýr 1 kus 129 korun, kuřecí či vepřový řízek za 95 – sto gramů. Česnek 260 korun kilo, kremrole kus 30 korun. I takové ceny jsme letos objevili na Zemi živitelce. Prošli jsme si stánky v Pivovarské zahradě, kde jsme si vyslechli, že ceny udávané za sto gramů matou především důchodce. Ostatně podobné stížnosti jsme slyšeli i vloni, a jak jsme tak koukali, nic se v tomto směru nezměnilo. Obhlédli jsme i stánky mimo Pivovarskou zahradu a zašli jsme i do pavilonu s českými potravinami či do Agrofert bistra.

Řízek a grilované koleno... Ceny za sto gramů? Překvapení u placení…

Hned na začátku jsme se zašli podívat na stánky, které jsou ve vyhlášené Pivovarské zahradě. Objevili jsme tady například grilované vepřové koleno, grilovanou šunku od kosti nebo vepřový a kuřecí řízek za 95 korun. Tato cena je za sto gramů, což je sice na ceduli uvedeno, některé lidi to ale prý stejně mate. Už minule si nám na to stěžovalo několik důchodců a ani letos to nebylo jiné.

„Já už vím, že to tak je. Ale minule mě to překvapilo, když za řízek, kde je cena 95 korun, chtěli víc. Vysvětlili mi, že je to podle gramáže. Ale kdo si toho na té ceduli všimne? A můžete si tedy říct, že chcete akorát těch 100 gramů?“ rozčilovala se starší paní s tím, že letos tady také prý pár lidí kvůli tomu „nadávalo“. „To víte, pro důchodce to může být problém,“ krčila rameny. Jméno prozradit nechtěla.

Prošli jsme si nabídku v Pivovarské zahradě dál a objevili jsme například hranolky, porce za 95 korun, grilované kuře, opět za sto gramů 59 korun nebo halušky s uzeným a zelím, sto gramů za 75 korun. Půllitru Budvaru originál jsme viděli za 70 korun. O deset korun levnější byl pak Budvar výčepní. Nealko Budvar vyšel na 55 korun.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: David Hora

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Pár dotazů

Není vám trapné teď kritizovat politiku ANO, tedy hnutí s kterým jste ještě nedávno vládli? A opravdu si myslíte, že důchodový systém je nyní a hlavně do budoucna stabilizovaný, a že mzdy rostou dostatečně s ohledem na zvyšující se životní náklady a zvyšování cen?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Z, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJarle Halsnes , 25.08.2025 23:00:58
Holt se jim na to můžu vykašlat. Bylo to dřív docela super, dát si sem-tam tu spálenou klobásu, nebo něco jí podobné. Za dnešní ceny ani náhodou. Člověka to sice nezruinuje, ale nechat ze sebe dělat vola nemám zapotřebí.

|  19 |  0

Další články z rubriky

Drulák: Důstojná porážka. Toto si musí STAČILO! vyřešit. Ale i SPD

10:00 Drulák: Důstojná porážka. Toto si musí STAČILO! vyřešit. Ale i SPD

Prohru hnutí STAČILO! a konzervativní levice analyzuje pro ParlamentníListy.cz bývalý elitní diploma…