EK zpochybnila údaje ministerstva ohledně chyb v operačních programech

03.04.2013 21:54

Evropská komise zpochybnila spolehlivost údajů od českého ministerstva financí (MF) o míře chyb a podvodů ve dvou operačních programech. Napsal to dnes server Česká pozice. Odvolává se na dopis, ve kterém EU varovala, že ze strany Bruselu hrozí pozastavení plateb u šesti operačních programů a ne u pěti, jak oznámilo MF. Ministerstvo kritiku odmítá.

EK zpochybnila údaje ministerstva ohledně chyb v operačních programech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek a společná evropská měna. Fotokoláž.

Hrozbu pozastavení plateb u šesti programů potvrdil ČTK zdroj Evropská komise, která dostala požadované doplňující informace od české strany 29. března.

Problémů je prý víc

MF v březnu oznámilo, že pozastavilo proplácení evropských dotací u programů ROP Jihozápad, ROP Severovýchod, ROP Moravskoslezsko, u Operačního programu Podnikání a inovace a Integrovaného operačního programu.

Podle Bruselu bylo u dvou z těchto operačních programů více problémů, než Češi přiznali. "Co se týká Integrovaného operačního programu a Operačního programu Podnikání a inovace, EK považuje - jak informovala auditní orgán v dopise z 21. února 2013 - oznámenou roční míru chybovosti za nespolehlivou," cituje server dopis. České auditory v něm kritizoval šéf generálního ředitelství pro regiony a městskou politiku Evropské komise Walter Deffaa. MF tvrzení o nespolehlivosti dat u těchto dvou operačních programů odmítá, řekl serveru Jakub Haas z tiskového odboru MF. To, že si EK vyžádala k některým bodům vysvětlení a upřesňující informace, je podle něj běžné. Vysvětlující informace budou komisi poskytnuty do konce března, dodal.

Komise zaslala standardní dopis, tvrdí ministerstvo

Mluvčí MF Ondřej Jakob dnes ČTK sdělil, že všechny uvedené programy byly pozastaveny na začátku ledna právě kvůli zjištění auditního orgánu, jímž je MF, nikoli kvůli dopisu EK. "U obou zmiňovaných operačních programů vydal auditní orgán stanovisko s výhradou k funkčnosti řídících a kontrolních systémů, především z důvodů překročení chybovosti (nad dvě procenta)," dodal.

"Evropská komise ověřuje výroční zprávy národních auditů, které dostává na konci každého roku. V případě ČR dospěly příslušné služby komise k závěru, že potřebují další vyjasnění, pokud jde o míru chyb u šesti operačních programů," sdělil ČTK zdroj EK. Podle něj byly české úřady o těchto požadavcích informovány v dopise 21. února a "byly vyzvány, aby reagovaly". "Jejich odpověď dorazila 29. března a komise ji bude v nadcházejících týdnech pečlivě studovat," uvedl zdroj komise.

Podle něj je dopis ze 7. března, o němž informovala Česká pozice, "standardním dopisem zasílaným všem členským státům, kde míra chyb u jednotlivých programů přesáhne dvě procenta". Dopis požaduje informace o opravných opatřeních u zmíněných šesti operačních programů. Vedle pěti programů, u kterých MF pozastavilo proplácení evropských dotací, jde ještě o program Střední Morava. Stejný dopis informoval české úřady, že než budou uspokojivým způsobem přijata nezbytná opatření, tak budou žádosti o platby v rámci těchto šesti programů zastaveny, potvrdil zdroj EK.

EK na problémy s projekty z regionálních operačních programů v Česku poukazuje dlouho

V případě auditu je vysvětlování a objasňování stanovisek běžné a není možné jej interpretovat jako spor či kritiku práce jedné ze stran, uvedl Jakob. Připomněl, že při pozastavení regionálních operačních programů bylo MF vystaveno kritice krajů, že audit byl příliš přísný. "Zde se jednoznačně ukazuje, že EK s postojem krajů nesouhlasí," dodal Jakob.

EK na problémy s projekty z regionálních operačních programů v Česku poukazuje dlouho. Letos v únoru situace vygradovala, když komise odmítla proplatit projekty z ROP Severozápad za 2,6 miliardy korun. Místo peněz z EU je tak budou muset poměrnou částí zaplatit Ústecký a Karlovarský kraj.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …