EU se chystá schválit přeshraniční vymáhání pokut

05.07.2011 17:19

Když dostanete pokutu v některém ze členských států Evropské unie, trestu neujdete. Europoslanci se chystají schválit přeshraniční vymáhání pokut. Česko pak bude mít dva roky na to, aby pravidlo zaneslo do vlastní legislativy.

EU se chystá schválit přeshraniční vymáhání pokut

Řidič, který spáchá v zahraničí přestupek, tak bude nově moci být identifikován (přes sjednocený registr vozidel) a pokuta v takové výši, jakou mu vyměří zahraniční policista na základě zákonů své země, mu bude zaslána až do domu. V Česku pak bude mít povinnost uhradit pokutu stejně tak, jako kdyby se jednalo o domácí prohřešek.

Jediným problémem by mohla být povinnost zaslat pokutu hříšníkovi v jeho úředním jazyce, což by ostatní země měly v případě češtiny ztížené.

Praxe se bude týkat osmi přestupků: nedovolená rychlost, jízda na červenou, jízda bez bezpečnostního pásu, jízda pod vlivem alkoholu, jízda pod vlivem drog, jízda na motocyklu bez ochranné helmy, neoprávněné využití odstavného pruhu a telefonování za jízdy.

Předpokládá se, že se novým nařízením sníží počty řidičů rebelujících v zahraničí. "Pravděpodobnost, že zahraniční řidič spáchá přestupek, je zhruba třikrát vyšší než u domácího řidiče. Hodně lidí si myslí, že když vyjedou za hranice, tak se jich tamní pravidla netýkají. Chtěl bych jim vzkázat, že se jich týkají a také jim to teď dokážeme," řekl ČTK eurokomisař pro dopravu Siim Kallas.

Čtěte:

Pokuta za (ne)výměnu řidičáku? Správně, lajdáci, vzkazují politici

Ministr Fuksa: Pokuta ve výši 180 milionů korun už ČR nehrozí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…