Egyptolog Bárta popsal situaci v Česku: Je to katastrofa!

19.03.2021 13:40

Ředitel Českého egyptologického ústavu Miroslav Bárta nevidí budoucnost Česka ani trochu růžově. To, že děti nebyly rok ve škole, považuje za katastrofu. Teď podle něj budeme v čele státu potřebovat politiky, kteří budou slibovat jen tvrdou dřínu a pot. „To je katastrofa. To, co se tady stalo, budeme řešit minimálně deset let,“ upozornil Bárta.

Egyptolog Bárta popsal situaci v Česku: Je to katastrofa!
Foto: Lucie Sýkorová
Popisek: Přední český a světový egyptolog, profesor Miroslav Bárta

Egyptolog Bárta má za to, že se Česko nachází ve vážné krizi. Česká společnost jako celek podle jeho názoru selhala v řešení koronavirové krize. Důkazem toho je, že jsme rok děti nepustili do školy. Pokud se tváříme jako vzdělanostní společnost, tak je to opravdu velký problém.

„Tohle je katastrofa. To není ani krize, to je katastrofa celorepublikových rozměrů. Dneska u nás umírá o 1000 až 1200 lidí víc na milion obyvatel, než je průměr Evropy, což jsou obrovské ztráty. A samozřejmě ani to, jak se chovají lidé ve vedoucích společenských funkcích i v politice, nepřispívá k tomu, že by měli nějakou silnou legitimitu jako tzv. lídři,“ nešetřil kritikou Bárta.  

Zatímco čeští politici hrozili od podzimu občanům tresty, v jiných zemích na západ od nás se politici snažili lidi motivovat. To jsou dva diametrálně odlišné přístupy a jejich efekt se ukazuje i dnes. U nás dramaticky klesá chuť lidí vládní zákazy respektovat.

Obnovit důvěru lidí v to, že elity, ať už politické, ekonomické a společenské, vědí co dělají, že umí Česko směřovat k lepší budoucnosti, bude velmi obtížné.

Podle Bárty však teď nemá smysl hledat konkrétní viníky. Češi, Moravané a Slezané by teď prý měli hledět spíše do budoucnosti.

Profesor volá po tom, abychom se třicet let po sametové revoluci posunuli dál od montoven směrem k ekonomice, která bude umět vyrábět konečné sofistikované produkty, o které bude ve světě zájem. Dnes vyrábíme spíše polotovary, které se na západě dokončují. Pokud půjdeme cestou, jakou jsme šli posledních 30 let, už se nikam nedostaneme. „My máme poslední šanci, jak se z toho dostat. V tom je to zásadní varování alespoň pro mě,“ uvedl profesor Bárta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…