Ekonom tvrdě ke covidu: Kdyby Zeman za něco stál, svolá debatu. Pozve největší chřipečkáře i rouškaře, někoho z ciziny

24.11.2020 15:40 | Zprávy

Zrušení superhrubé mzdy nepovažuje Tomáš Sedláček za dobrý nápad, prý to přidává další nejistotu. A navíc to podle něho nebude prospěšné těm, kteří to potřebují: „Ten problém téhle logiky je, že na ty zdaněné peníze, na to snížení dosáhne jenom člověk, který ty daně už platí. To znamená člověk, který má zisk. A to jsou zrovna lidé, kterým úplně koudel nehoří. Takže ten efekt podle mě nesplní to, co vláda očekává,“ řekl. A kdyby byl prezident co k čemu, uspořádal by podle Sedláčka debatu, na které by se sešli jak největší chřipečkáři, tak rouškaři. Prozradil to v interview v Prostoru X.

Ekonom tvrdě ke covidu: Kdyby Zeman za něco stál, svolá debatu. Pozve největší chřipečkáře i rouškaře, někoho z ciziny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Tomáš Sedláček

Hned na začátku se moderátor Strakatý zeptal, zda to, co dělá vláda, tedy rušení superhrubé mzdy a zvyšování mandatorních výdajů, není ekonomickou sebevraždou. Sedláček to korigoval, že to není sebevražda, ale bratrovražda, tedy že problémy ze zrušení vzniklé nepadnou na ANO. Superhrubá mzda podle něho byla ve vybírání daní světová anomálie, ale přidávat v dnešní době další nejistotu podle něj nebylo rozumné.

Strakatý se odkázal na sociologa Prokopa, který tento krok označil za ten nejhorší možný, i kvůli nejistotě. „Oni říkají, že kdy jindy než teď pustit tyhle šílený, 130miliardový částky do té ekonomiky než v době nouze, kdy je korona, ale ten problém téhle logiky je, že na ty zdaněné peníze, na to snížení dosáhne jenom člověk, který ty daně už platí. To znamená člověk, který má zisk. A to jsou zrovna lidé, kterým úplně koudel nehoří. Takže ten efekt podle mě nesplní to, co vláda očekává,“ řekl ekonom.

Moderátor se pak oháněl názory Danuše Nerudové, která hovořila o „ukradeném dětství“. Sedláček mínil, že můžeme hřešit na relativně nízký veřejný dluh ČR, který je hluboko pod Maastrichtskými kritérii, ale takováto forma podpory mu nepřijde vhodná.

Sedláček mínil, že vláda by především měla snižovat nejistotu. Pochválil ministerstvo za tabulku PES. K ekonomice prohlásil, že fiskální a monetární politika je trik. „Na chvíli zmáčknout turbo na autě, tak takhle funguje fiskální a monetární politika, ale nedá se na tom to auto řídit,“ přirovnal státní výdaje a politiku ČNB, pomoci mohou prý pouze hluboké reformy na straně nabídky. „Potom se můžeme dostat do nepříjemné situace, pokud se budeme tvářit, že pořád budeme jezdit na páru do 21. století, jak hezky nazval svou knížku Bob Kartous,“ dokončil metaforu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…