Erik Best se vysmál Francii a Německu za novou dohodu. A nebyl sám

23.01.2019 11:54

Dohoda z Cách, kterou podepsal Emmanuel Macron za Francii a Angela Merkelová za Německo, už rozpoutala vír spekulací, zda se oba státy nechystají vytvořit jeden super stát. A nabízí se otázka, proč dohoda přišla tak znenadání, a dále, kdo bude v tomto „super státě“ tahat za delší provaz. K tématu si řekla své jak komentátorka Karolína Stonjeková, tak novinář Erik Best.

Erik Best se vysmál Francii a Německu za novou dohodu. A nebyl sám
Foto: literarky.cz
Popisek: Kancléřka Merkelová a prezident Macron

Komentátorka Karolína Stonjeková si myslí, že tímto krokem lídři dvou největších evropských států udělali čáru přes rozpočet všem zastáncům evropské integrace ve zbytku EU. „Tak já pořád čekám a čekám, až se Honzejci, Ehlové, Palatové a jiní europromotéři pochlapí a napíšou komentář – abych vůbec věděla, co si mám o tý včerejší smlouvě myslet. Čekám, jak mi kucí vysvětlej, že to, že se Němci a Francouzi v naprostý tichosti dohodli na něčem, o čem těch zbejvajících 26 členů krapánek zapomněli informovat, je cajk. Že je cajk, založit si svojí vlastní Unii v Unii. A ono pořád nic! Začínám mít pocit, že jsou z toho hoši zdeptaný jak manžel, kterej se právě dozvěděl, že mu panimáma nasadila parohy s jeho vlastním bráchou,“ ironizuje Stonjeková.

Anketa

Vítáte novou mezivládní smlouvu mezi Německem a Francií?

4%
96%
hlasovalo: 9284 lidí
„Ono totiž léta všude tvrdit a psát, jak budujeme tu jednotnou Evropu, jak jsme všichni kamarádi, máme se rádi, všichni se všema spolupracujeme a tvoříme růžové zítřky, tvrdit, jak jsou uskupení typu Visegradu toxická – a PAK se dozvědět, že jim do téhle idylky á la ‚jeden za všechny, všichni za jednoho‘ nehodil vídle nikdo menší než právě dvě největší ikony současné integrace, než jejich dvě modličky... To bolí, přátelé! To bolí!“ popisuje dilema zastánců EU a dodává, že se bojí o jejich „duševní svěžest“.

O super státu hovoří Erik Best ve svém Posledním slově. „Jeden z mnoha vtipů kolujících včera Prahou po podpisu francouzsko-německé dohody Angelou Merkelovou a Emmanuelem Macronem byl, který z pražských velvyslanců si bude muset sbalit své saky paky a vrátit se domů, až bude vytvořen ten nový super stát. A který český oligarcha pak koupí uvolněný malostranský palác toho poraženého velvyslance?“ Žertovná odpověď na tuto otázku prý je, že záleží, jestli manažer, který dohodu mezi Merkelovou a Macronem řídí, je z Deutsche Bank nebo z BNP Paribas. Bestovi chování Německa a Francie připomíná chování bank, které když mají existenciální problémy, tak se ještě více zadluží a někoho převezmou. „Díky konvergenci/fúzi Francie s Německem by mohla ze dvou unijních států vzniknout entita příliš velká na to, aby padla,“ tvrdí novinář.

Celé Poslední slovo ZDE

reklama

autor: kas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…