Eurotajemník Chmelař: Základ naší státnosti je být součástí většího celku. Dnes máme v EU zcela rovnoprávný hlas

30.07.2017 16:49

Nový státní tajemník Aleš Chmelař se v rozhovoru pro DeníkReferendum.cz vyjádřil k členství v Evropské unii, ale hovořil i o možnostech přijetí eura či o ztrátě důvěry v evropský projekt. „Je zcela v pořádku být kritický vůči Evropské unii. Ale to neznamená, že musíme zpochybňovat celý projekt,“ míní.

Eurotajemník Chmelař: Základ naší státnosti je být součástí většího celku. Dnes máme v EU zcela rovnoprávný hlas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Chmelař ve svém rozhovoru například varoval před tím, že se budou vytvářet pravidla, která budeme jakožto Česká republika hůře ovlivňovat. „Pomalu se nám tedy bude dít to, o čem jsme mysleli, že díky členství v Evropské unii nastat nemůže, tedy že zbytek Evropy bude přijímat pravidla bez toho, abychom s nimi byli spříznění,“ upozorňuje Chmelař. 

„Existuje riziko, že se ocitneme v jakési druhé vrstvě integrace. Že rozhodování o jádru se povedou jinde a my k nim nebudeme mít přístup. Teď to tak není. Na Evropské radě se rozhoduje konsensem,“ dodal. 

Domnívá se, že my nemůžeme být jako Norsko, Švýcarsko a Lichtenštejnsko, které nejsou součástí Unie. Přijetí eura by pak podle něj ze strategického hlediska výrazně vylepšilo naši vyjednávací pozici a naši reálnou politickou váhu. „Ale nelze vstupovat do eurozóny proti vůli občanů a proti vůli politických stran,“ dodal. Případný vstup však od rozhodnutí potrvá minimálně dva roky. 

Původní text ZDE.

„České země byly po celou svou historii součástí nějakého většího integrujícího celku. To je základ naší státnosti. Největší Čech zvolený našimi občany byl Lucemburk. Dnes je to po více než tisíci letech poprvé, kdy nám po více než dvacet let nikdo nejenže nevládne, ale dokonce máme v rámci Evropské unie rovnoprávný hlas, přestože nejsme velká země. Navíc k nám proudí prostředky pro náš vlastní rozvoj. Tohle se bohužel málo připomíná,“ posteskl si pak Chmelař. Podle něj jsme nikdy v historii neměli tolik prostředků k vlastní emancipaci. 

Co se týče kritiky Evropské unie, zmínil Chmelař pak také to, že Unie selhala ve svém cíli, který od počátku měla, to jest moderovat globalizaci. Jak uvedl, je to vidět především na brexitu 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…