Exekutoři se bouří proti Pelikánovi. Mají prý vážné finanční problémy

08.07.2016 7:41

Proti plánované změně ministra spravedlnosti Roberta Pelikána ohledně odměn českých exekutorů se sepisují petice. Podepsalo ji již čtrnáct set zaměstnanců exekutorů. Píší o tom Lidové noviny.

Exekutoři se bouří proti Pelikánovi. Mají prý vážné finanční problémy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Petice varuje před snižováním mezd a propouštěním kvůli chystanému poklesu příjmů exekutorů. Pelikán chce totiž jejich odměny seškrtat až o třetinu. Do této chvíle proti návrhu razantně vystupovali jen exekutoři, nyní se přidali i zaměstnanci – právní experti, vykonavatelé v terénu či administrativní aparát. 

„Máme obavy, že snížením odměn exekutorů dojde k propouštění, nebudou se vyplácet pohyblivé složky mezd a postupně dojde k likvidaci našich zaměstnavatelů. Už dnes přitom cítíme, že narážejí na ekonomické dno, v úřadech se šetří na každé položce,“ píší v dopise premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). 

A exekutoři toto potvrzují. Podle prezidentky Exekutorské komory ČR Pavly Fučíkové má již nyní řada kolegů vážné finanční problémy a zvažuje propouštění či přímo uzavření úřadů.  

„Jde nám hlavně o to, aby se možnými dopady snížení našich odměn někdo seriózně zabýval. Měla by být ustavena odborná komise, nemělo by jít jen o rozhodnutí jediného člověka – ministra spravedlnosti,“ řekl LN kladenský exekutor Petr Kučera. Podotkl také fakt, že osud tisíců horníků z OKD už řeší řadu měsíců vláda. Petičníci se přitom obávají, že ministerstvo spravedlnosti vydáním vyhlášky o snížení odměn způsobí rovněž ztrátu pracovních míst, a to i v regionech, kde je vysoká míra nezaměstnanosti. 

Podle ministerstva však je strach neopodstatněný, tak drastické dopady rozhodně nejsou očekávány. „Petice pracuje s naprosto nesprávnými údaji, a tudíž je obava v ní vyjádřená zcela lichá a nedůvodná,“ uvádí Jakub Říman z tiskového oddělení ministerstva. Podle rezortu totiž nedojde k poklesu příjmů o jednu až dvě třetiny, ale jen o patnáct procent. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…