Farský? Tomuhle Rakušan neutekl, zase padaly otázky. Může přijít zvrat

18.01.2022 18:30 | Zprávy

Hnutí STAN dnes předstoupilo před novináře, aby objasnilo kauzu kyperských darů nejasného původu. Předseda strany Vít Rakušan oznámil, že část finančních darů od firem z Kypru vrátí a další nepřijme. Dotazy zástupců tisku se však stočily i na aféru, která v těchto dnech budí neméně velkou pozornost, a sice stáž v USA poslance Jana Farského, kam odletěl v sobotu večer ostré kritice navzdory. Jeho stáž STAN probere s lídry pětikoalice i Piráty. Mluvit ale bude i s Farským a jak z jeho slov vyplývá, věci se možná ještě úplně převrátí.

Farský? Tomuhle Rakušan neutekl, zase padaly otázky. Může přijít zvrat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan, 1. místopředseda vlády a ministr vnitra

Nechal se zvolit ve volbách a pak zmizí, je to „podvod na voliče“. Tak označují mnozí obyčejní lidé, ale i zástupci opozice a Farského koaliční partneři jeho dlouho utajovaný stipendijní pobyt do Spojených států. Poslanec chtěl původně do USA odletět už ve čtvrtek, průtahy sněmovního projednávání důvěry vládě ho však donutili cestu odložit.

Odletěl nakonec v sobotu večer i přes obrovskou bouři, kterou tím vyvolal, a hlasech volajících po tom, aby složil svůj poslanecký mandát. Okolo jeho cesty panuje stále mnoho otázek. Farský ale usoudil, že vše potřebné již řekl, a tak některé rozhovory, které měly do stáže vnést světlo v posledním týdnu, odmítal.

Novináři proto využili možnost položit otázky vedení hnutí STAN na dnešním brífinku.

První otázka směřovala k tomu, zda se Farský skutečně bude schopen účastnit jako český poslanec pobývající v Americe všech klíčových jednání, jak sliboval.

„Dnes jednal sněmovní mandátový imunitní výbor o tom, zda doporučí vydání Andreje Babiše (ANO) k trestnímu stíhání. Až bude o takové věci jednat Sněmovna, budete žádat pana Farského, aby se vrátil do Prahy a vykonal svůj poslanecký mandát?“ zajímal se Josef Kopecký z iDNES.cz.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…