Feministky zírají: ČSSD má vládu bez žen

26.04.2013 22:03

Fórum 50%, které prosazuje rovné zastoupení žen a mužů v politice, kritizuje ČSSD za nové složení její stínové vlády. Organizaci vadí, že ve stranickém kabinetu není jediná žena a chybí v něm ministerský post pro lidská práva. Sdružení žádá šéfa strany Bohuslava Sobotku, aby situaci vysvětlil a také napravil. Uvedlo to v otevřeném dopise, který mu zaslalo.

Feministky zírají: ČSSD má vládu bez žen
Foto: Ladislav Carda
Popisek: V Ostravě začal 37. sjezd ČSSD

"Považujeme za alarmující a nepřípustné, že v plánované vládě ani jeden ministerský post nezastává žena. Žádáme Vás tímto o vysvětlení a nápravu vzniklé situace," píše organizace Sobotkovi.
 Nové složení stínové vlády šéf ČSSD představil tento týden. V jeho kabinetu je 15 ministrů. Stínovou ministryni práce, kterou byla náměstkyně jihočeského hejtmana Ivana Stráská, vystřídal poslanec Roman Sklenák. Na ženy zbyly funkce odborných mluvčích, a to pro vědu a pro lidská práva. První z nich zůstala místopředsedkyně strany i Senátu Alena Gajdůšková, druhou je Michaela Marksová Tominová. Ta dřív byla stínovou ministryní pro lidská práva.

Hnutí kritizuje, že se nepočítá s ministrem pro lidská práva a menšiny

 "Kromě absence žen nás hluboce znepokojuje, že se nepočítá se znovuobnovením postu ministra/ministryně pro lidská práva a menšiny. Ačkoli ještě předchozí sestava s obnovením tohoto postu, v jehož agendě byly i rovné příležitosti žen a mužů, počítala, současný návrh v tichosti ministerský post snížil na pozici mluvčí," uvedlo sdružení. Podle něj je zjevný i posun "ke konzervativnějšímu výkladu", nově se mluvčí věnuje lidskoprávní problematice a rodině.
 Aktivistky připomínají Sobotkovi jeho kritiku vlády premiéra Petra Nečase (ODS) z roku 2010, že je čistě mužská a chybí v ní místo ministra pro lidská práva. Šéf sociální demokracie podle sdružení tehdy řekl, že kabinet tím vyslal signál, že mu na prosazování rovných šancí pro ženy a muže nezáleží. "S politováním musíme konstatovat, že stejný signál vysílá ČSSD jmenováním této stínové vlády," uvedlo sdružení. Podotýká, že téma rovnosti je vlastní všem sociálnědemokratických stranám v Evropě. Čeští sociální demokraté prý ale dávají najevo, že pro ně zásadní a důležité není.

Schopných žen je stejně jako schopných mužů  

Fórum 50% Sobotku žádá, aby situaci napravil. "Věříme, že se neuchýlíte ke stejným výmluvám jako koaliční strany, které absenci žen ve vládě vysvětlovaly nedostatkem schopných a kvalifikovaných žen," uvedly aktivistky. Podle nich má ČSSD minimálně tolik kvalifikovaných žen jako mužů. Kdyby si prý šéf strany nevěděl rady, může se inspirovat v databázi expertek ČSSD, kterou sestavil stranický klub žen.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…