Fiala v Rakousku – s kancléřem Nehammerem si notovali. Ale zbývá jim necelý rok

04.12.2023 14:30

Premiér Fiala se dnes sešel se svým rakouským protějškem Karlem Nehammerem a notovali si v oblasti migrace a i v jiných tématech. Také se pomodlili za zesnulého Karla Schwarzenberga. Tento stav však asi nevydrží dlouho. Do 23. října musí v Rakousku proběhnout volby. A favoritem je někdo jiný, než současný kancléř a jeho lidovci.

Fiala v Rakousku – s kancléřem Nehammerem si notovali. Ale zbývá jim necelý rok
Foto: Repro X
Popisek: Premiér Petr Fiala na návštěvě ve Vídni

Anketa

Reprezentuje Petr Fiala dobře Českou republiku?

2%
97%
hlasovalo: 57620 lidí
Dnes si premiér Petr Fiala pochvaluje, jak skvělé vztahy má s rakouským kancléřem Karlem Nehammerem, který před dvěma lety nahradil Sebastiana Kurze. „Máme podobný pohled na výzvy zahraniční a evropské politiky a máme zájem na rozvíjení konkrétní spolupráce,“ uvádí český premiér.

„Naše země se shodují v tom, že EU nutně potřebuje reformu migrační politiky. Současná situace je neudržitelná a potřebujeme velmi rychle najít společné evropské řešení. Naše země volají po posílení zabezpečení vnější schengenské hranice, rychlejším vyhošťováním a spolupráci se třetími zeměmi. Musíme nelegální migranty odrazovat od toho, aby se do Evropy vydávali a bojovat proti pašerákům a obchodníkům s lidským neštěstím,“ míní český premiér.

Zmiňuje také situaci ohledně dopravní infrastruktury. „My chceme do 10 let dostavět klíčové dálnice, a to se týká i dálničních spojení do Rakouska. Do 4 let bude konečně otevřen úsek D3 přes Dolní Dvořiště a dálnice Brno–Vídeň by měla být hotová do roku 2031,“ uvádí.

Pochvaluje si také rakouský kancléř: „Rakousko a Česká republika jsou nejen sousedy, ale i blízkými přáteli a partnery v mnoha důležitých otázkách. Týká se to boje proti nelegální migraci, evropské perspektivy států západního Balkánu i spolupráce na protiraketovém štítu Skyshield pro Evropu. Naši dobrou spolupráci chceme dále rozšiřovat. Děkuji vám, pane Fialo za Vaši dnešní návštěvu Vídně a velmi otevřená jednání!“

Doplnil, že se také společně pomodlili za památku nedávno zesnulého Karla Schwarzenberga. „Schwarzenberg byl velkým státníkem a osobností, která zanechala výraznou stopu jak v České republice, tak v Rakousku,“ uvedl rakouský kancléř.

Toto souznění však nemusí vydržet dlouho. Mandát vlády Karla Nehammera se blíží ke konci. K moci se dostala v roce 2019, kdy proběhly předčasné volby po aféře Ibiza-gate tehdejšího šéfa rakouských Svobodných Stracheho. S přehledem tehdy zvítězil i rakouští lidovci se 71 křesly, zatímco FPÖ (Svobodní) 20 křesel ztratili a měli pouze 31. Procentuálně ÖVP měla 37,5 % hlasů, FPÖ jen 16,2. Volby musejí proběhnout před koncem mandátu vlády, tedy před 23. říjnem. Spekulovalo se, že by k nim mohlo dojít už na jaře, zatím to ale vypadá, že proběhnou v září.

Podle posledních průzkumů se situace obrací. Průzkum z konce listopadu dává FPÖ 30 % hlasů, naopak ÖVP 20 %. Podobný průzkum, ovšem na dvakrát větším vzorku ukazuje dokonce 32 % hlasů pro Svobodné, ale zároveň také větší výsledek pro lidovce. A průzkum pro volby do europarlamentu pak dává lidovcům 23 % hlasů a FPÖ již zmíněných 30 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

.. bude i kontrolní nákup nutelly v Rakousku., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusečistíčskvrn , 04.12.2023 14:36:30

|  5 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …