Finančníci by měli nést odpovědnost za nakládání s cizími penězi

09.10.2011 13:43

O problémech spojených s finanční situací v Evropě a ve světě hovořili v Otázkách Václava Moravce ekonom a laureát Nobelovy ceny Joseph Stiglitz, ministr financí Slovenské republiky Ivan Mikloš, ekonom Jan Švejnar a člen NERVu Vladimír Dlouhý.

Finančníci by měli nést odpovědnost za nakládání s cizími penězi

„Všem těm protestujícím je třeba vysvětlit, že to nebyl pouze a jenom finanční sektor, kdo je nositel krize. Finanční sektor v USA musí nést svojí odpovědnost, ale ne jenom on. Lidé se vezli na vlně vzestupu. Musíme se zeptat, kolik Španělů, kteří teď demonstrují, skutečně hledají práci. Stejně v Řecku nebo v Itálii," myslí si Dlouhý.

Upozornil na případ Číny a Indie, kde bylo z chudoby vytrženo bezprecedentní množství lidí, i přes potíže, které dnes jsou.

Švejnar s tím souhlasil, ale dodal, že v nechudších zemích to tak není. „Zvětšila se nerovnoměrnost příjmů a bohatství," řekl v OVM.

Finančníci by měli nést odpovědnost za správu cizích peněz

Lidé ztrácí víru v demokracii. Například v USA v New Yorku se protestuje proti chamtivosti velkých firem.

„Je to vážný problém. Protože třeba finančníci spravují cizí peníze. Navrhoval jsem proto, aby nesli odpovědnost za to, že nakládají s penězi tak, jak nakládají," dodal Mikloš. Připomněl ovšem, že například tři banky ve Španělsku byly znárodněné. Neplatí tedy pokaždé to, že banky neplatí za své chyby.

Psali jsme:
Na Wall Street se demonstruje. Česká média to nezajímá

Daň z finančních transakcí ano, ale pouze s globální shodou

Evropská komise před pár dny přijala návrh týkající se daní z finančních transakcí. Daň by se ukládala od roku 2014 a měla by sloužit k tomu, aby finanční sektor spravedlivě přispíval ke konsolidaci veřejných financí v členských státech, protože údajně hrál roli při vzniku hospodářské krize.

„Daň z finančních transakcí by se měla zavést pouze, pokud na tom bude globální shoda. Pokud to zavede pouze Evropa, způsobí to problémy," míní Mikloš.
S tím souhlasil i Stiglitz.

Na trzích probíhají transakce ve vteřinových intervalech. Tam se nevytváří skutečná hodnota

„Systém zatím nefunguje. Trhy zatím nedosáhly takových výsledků, jakých bychom chtěli. Většina Američanů je teď na tom hůř než před několika lety. Pokud ekonomika není přínosná pro všechny, tak je to špatné. Musíme se ptát, co selhalo. Samozřejmě je to finanční systém. Banky se pouštěly do predátorského půjčování, víme, co se děje s kreditními kartami, ale nejsou to jediní viníci," uvádí Stiglitz.

„Je potřeba odvrátit zdroje od věcí, kde se nevytváří skutečná hodnota, k tomu, kde se vytváří hodnota jako inovace," navrhuje. Podle něj by se neměla zneužívat neznalost běžných Američanů nebo Evropanů k machinacím s kreditními kartami.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

14:40 Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

Jako každý rok se v Kolíně i letos bude konat festival dechovky Kmochův Kolín. Na své si nicméně při…