Francie: Lidi z vesnic trpí, už mají dost. Nové informace, proč je Macron v koncích. A silné VIDEO

05.12.2018 7:45

Francouzské protesty proti politice Emmanuela Macrona stále plní stránky novin a mediálních serverů. Včera francouzská vláda ohlásila ústupky ve formě odložení zvýšení daně z nafty a i jiná zvýšení cen se mají odkládat. Ale bude to stačit? Ustanou demonstrace a vyřeší se tím palčivé problémy, které trápí zemi galského kohouta? Komentátor Matěj Široký, který ve Francii studoval, v komentáři na Novinkách tvrdí, že nikoliv. A režisér a publicista David Martínek zase komentuje chování francouzských policistů.

Francie: Lidi z vesnic trpí, už mají dost. Nové informace, proč je Macron v koncích. A silné VIDEO
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V hlavním městě Francie se demonstrace proti reformám prezidenta Emmanuela Macrona změnily v pouliční boje

„To není jediný problém. I když předseda vlády vyhlásí odklad této daně na šest měsíců, francouzské problémy se tak jednoduše nevyřeší,“ píše Matěj Široký o zvýšení daně z nafty a benzinu. Jako jiní i on zdůrazňuje, že protestující pocházejí zejména z vesnic a malých měst. Veřejná doprava ve Francii je prý sporadická, v zadlužených regionech se na obslužnost nedá spoléhat, a i v městech s dobrou dopravní obslužností je veřejná doprava ztrátová a zanedbaná. Globalizace podle Širokého vyhnala z Francie tovární a výrobní haly a lidé se tak musí živit ve službách. A i za těmito zaměstnáními musí dojíždět. Široký také dodává, že benzin a nafta nejsou to jediné, co by mělo jít nahoru v ceně. Byly to také cigarety, které dle jeho informací mají zdražit o jedno euro v příštím roce a o další euro v dalším. Nyní stojí 8 eur, na přelomu tisíciletí „pouhých“ 3,20.

Anketa

BIS varuje před nepřátelským vlivem Ruska. Obáváte se ruského vlivu v ČR?

hlasovalo: 23605 lidí

 Podle komentátora se Žluté vesty také vymykají definici tím, že iniciativa není výsledkem činnosti žádné politické strany. Marine Le Penová či Jean-Luc Mélenchon sice vyjádřili podporu demonstrantům, ovšem nemají podle Širokého žádný vliv. „Nezanedbatelná část protestujících jsou notoričtí nevoliči, kteří protestují právě proto, že to neorganizuje žádná z dosavadních politických stran nebo struktur,“ tvrdí Široký. A role, kterou v protestech sehrály sociální sítě, prý podle něj dokazuje nedůvěru v klasická média, která zpočátku hnutí ostrakizovala a považovala ho za projev extremistů.

Anketa

Jak jste spokojeni s vládnutím koaliční vlády hnutí ANO a ČSSD?

hlasovalo: 16691 lidí

Macronovu reakci odsoudil jako žalostnou. Prezident po prvním kole protestů řekl, že vláda musí politiku lépe vysvětlovat; a ty, kdo jsou proti, označil za nepřátele životního prostředí, i když se tito hlavně bojí o svou životní úroveň. Jaký to mělo efekt na demonstranty, se ukázalo v sobotu. Podle něj (a i dalších průzkumů) prezident Macron již nemá důvěru veřejnosti a hospodářský zázrak se po jeho zvolení nekonal. Francouzské HDP vzrostlo o 0,4 %, nezaměstnanost o 0,5 % a vyhlídky do budoucna nejsou nic moc. „Sebelepší komunikace anebo rétorický výstup nedokážou ohnout samotnou realitu. Macron jen ukazuje, že ani výborné PR pro úspěšnou politiku nestačí,“ zakončuje Matěj Široký svou úvahu.

Celý komentář ZDE

Režisér a publicista David Martínek se zase vyjádřil na Facebooku k policistům, kteří se podle videa druží se Žlutými vestami. „Policie ve Francii přechází na stranu demonstrantů? Hm. Samozřejmě, souhlas. Macron je z hlediska politického provozu jen dalším marketingovým, načančaným... volebním podvodem,“ uvádí Martínek své myšlenky. Macron podle něj měl být reprezentant neosobního státu, nová garnitura, která straní rovným příležitostem a reformě veřejné správy a která zajistí do struktur moci nástup těch nejschopnějších a nejpovolanějších. Alespoň takto to prý vypadalo před volbami.

„Po volbách se Macron už ani nenamáhal předstírat, že není ničím jiným než příslušníkem patrimoniálních elit, které razí svou vlastní představu o uspořádání společnosti bez ohledu na její skutečné potřeby. A razí je nakonec silou policejních paží. Nikoliv silou vize, kterou by dokázal strhnout davy. Ta rychle vyšuměla,“ srovnává očekávání s realitou.

„Chápu policisty,“ píše dál. „Proč nasazovat vlastní hřbet, mlátit lidi a udržovat systém, který má sloužit výhradně lidem jako Macron? Zvlášť ve Francii, která tak dlouze a urputně zápolí s rezidui klientelismu, protežování, státního dirigismu a korupce v nejvyšších patrech moci. Proč utlačovat ty, kteří jsou na tom stejně, když prohnilost moci je tak zjevná a do nebe volající? A ve Francii byla vždy. Je třeba znát historii budování moderního státu, francouzskou revolucí počínaje,“ říká režisér a připojuje video demonstrantů zpívajících Marseillaisu při setkání s policisty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…