Gentleman Putin. Miloš Zeman nejspíš opět rozpoutá bouři, tak si přečtěte sami, co řekl

14.02.2016 18:34

Hostem Luboše Xavera Veselého v dnešním Pressklubu na Frekvenci 1 byla hlava státu Miloš Zeman. Pořad se vysílal živě ze zámku v Lánech.

Gentleman Putin. Miloš Zeman nejspíš opět rozpoutá bouři, tak si přečtěte sami, co řekl
Foto: Hanka Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman během rozhovoru pro ParlamentníListy.cz

„Neuznávám svátky, které k nám byly importovány, ať je to Valentýn, Halloween, já jsem starý konzervativní pán, který má rád staré národní svátky,“ uvedl Zeman úvodem k dnešnímu svátku svatého Valentýna.

Následovala první otázka k nové přítelkyni hokejisty Jaromíra Jágra. Má z ní hlava státu radost? „Ani radost, ani žalost. Je to jeho soukromá věc. Kdybych to měl počítat podle bulvárního tisku, tak bude asi patnáctá. Já to beru tak, že se Jaromír Jágr prochází sadem a tu utrhne jablko, tu hrušku, tu třešničku. A já mu jenom přeju, aby se mu z toho nezkazil žaludek,“ popřál Jágrovi k zítřejším 44. narozeninám.

„Jestliže duševně normální člověk vidí, že pět našich občanů odletělo z Libanonu do Prahy a současně jeden nebo dva občané odletěli z Prahy do Libanonu, tak i bez pana Stropnického si dá dohromady 1+1. Pan Stropnický měl tři volby: Buď tento fakt potvrdit, což učinil, nebo prohlásit, že o ničem neví, takže by byl za blbce, nebo by prohlásil, že to není pravda, a to by byl za lháře,“ podotkl k současné politické přestřelce mezi Pavlem Bělobrádkem (KDU-ČSL) a Martinem Stropnickým (ANO) ohledně výměny pěti českých občanů za libanonského občana Fajáda. 

Podle hlavy státu udělal ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) dobře, pokud vydal Fajáda do Libanonu, i přesto, že zde byl uvězněn za přípravu teroristických útoků. „Je to libanonský občan, tak ať Američané o jeho vydání požádají přímo Libanon,“ dodal k tomu.

„Montekové a Kapuleti se oproti tomu naprosto milovali,“ řekl k současné náladě v koalici Zeman. „Blíží se volby, a když se blíží volby, zvyšuje se hladina adrenalinu a rostou útoky mezi koaličními partnery,“ dodal. Podle něj však předčasné volby nenastanou, byť by to bylo ekonomicky zajímavé, konaly-li by se ještě letos s krajskými volbami. „Andrej Babiš však podle mého názoru vládu nyní neshodí,“ řekl. 

Zeman se následně vyjádřil k tomu, že údajně vyzradil výši výkupného za dvě české občanky vězněné v Pákistánu, Hanu Humpálovou a Antonii Chrásteckou. „Já jsem nic nepotvrdil. Citoval jsem pouze média, která jsou v naší zemi pravdomluvná a která tuto informaci sdělila. Mimochodem, v pátek byl na programu Sněmovny bod, který se jmenoval Zpráva premiéra o bezprecedentním úniku informací z Bezpečnostní rady státu,“ podotkl prezident s tím, že dle jeho názoru šlo právě o tuto informaci. „Tento údaj nebyl dementován, moje odpověď nebyla ale potvrzením ani vyvrácením té informace,“ dodal Zeman.

„Největší problém v sociální demokracii vidím v tom, že se odtrhla od svých voličů, a to konkrétně v otázce migrační krize. Nyní je tedy stabilizovaná tím, že ji podporují tzv. sluníčkáři, ale je destabilizovaná tím, že jí přestali věřit někteří její voliči,“ uvedla hlava státu k situaci v ČSSD. 

„Prezident je zasrané fašistické hovado, a až chcípne, tak se ožeru,“ citoval Zeman slova Tomasze Peszynského, který organizoval demonstraci na podporu Bohuslava Sobotky (ČSSD) a na niž přišlo padesát lidí. „Pokud se někdo opírá o podporu takovýchto lidí, je něco špatně,“ rýpl si do Sobotky Zeman. „Nemohu za vulgarismy druhých,“ zaraegoval Zeman na moderátorovu výtku, aby hovořil slušně. 

Podle Zemana policie při demonstracích, které se v minulém týdnu konaly v Praze, neselhala. Popřel tak tvrzení ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO), kterého nazval ruským agentem, což o něm tvrdí Miroslav Kalousek (TOP 09), a jenž práci policie zkritizoval.

Volby v USA, uprchlická krize i inkluze

A co volby v USA, jak dopadnou a kdo bude prezident? „Výsledky budou v příkrém rozporu se všemi prognózami a odhady, které byly do voleb učiněny. Umím si představit téměř všechno,“ řekl Zeman a rozhovořil se o Donaldu Trumpovi. „Jediné, co jsem zaregistroval, je, že nechce muslimy v USA, což nechtějí ani Australané, a mimochodem, australský model nepřijímání uprchlíků by mohl být naším vzorem,“ dodal. Koho by volil, kdyby byl americkým občanem, říci nechtěl.

„Dokud budu premiérem, nebudou na Slovensku žádní ilegální imigranti,“ citoval Zeman slova slovenského premiéra Roberta Fica. S Ficem se sešel v pátek a jeho názor na uprchlickou krizi s ním podle svých slov sdílí. 

Následným tématem byla inkluze ve školství. Inkluze je podle Zemana škodlivá nejen pro postižené, ale i pro nepostižené děti. „Pokud inkluze skutečně začne, bude to další z nezdařených experimentů v našem školství, který dětem i učitelům uškodí,“ dodal. 

Prezident Zeman udělil v minulých dnech svou první milost. I z toho důvodu přišla řeč na Jiřího Kajínka. „Ministr Pelikán není příliš ochoten, aby bylo obnoveno řízení s panem Kajínkem. Pokud si to nepřeje, pak prezident s tím nemůže nic moc dělat. Maximálně může na nějaké schůzce říct, že by tato obnova měla smysl. Udělení milosti pro Kajínka nepřichází v úvahu, ale na druhé straně můj osobní názor je, že obnovení řízení před jiným než plzeňským soudem by mohlo případně tu věc lépe objasnit,“ sdělil.

„Pokud vím, pan prezident Putin se slušně obléká, je uhlazený a hovoří slušně,“ odpověděl na otázku posluchačů, zda je prezident Ruska Vladimir Putin gentleman. To je podle něj definice gentlemanství.

Značně opotřebený muž

Řeč přišla i na to, jak by zněl inzerát, kdyby si jej hlava státu podávala. „Značně opotřebený, fyzicky absolutně neschopný, člověk, který vyžaduje soustavnou péči, hledá ošetřovatelku. Značka zadarmo,“ podotkl.

„Zásadní hodnotový střet,“ tak Zeman nazývá současnou krizi mezi ním a premiérem Sobotkou. „To, co potřebuje sociální demokracie, je člověk, který zemi připraví ochranu před migrační vlnou,“ dodal Zeman s tím, že názorový rozkol mezi ním a Sobotkou tvoří především právě migrační krize. „Hrozí, že zůstane osamocen jako německá kancléřka Angela Merkelová,“ dodal.

Dalík, OKD i Soukalová

V následujících otázkách odpověděl posluchačům na trest pro Marka Dalíka, který jej nepřekvapil. V otázce ohledně OKD zopakoval své předcházející výroky, že podnikatel Zdeněk Bakala je hyenou, která by měla být ve vězení.

„Já mám radost z úspěchů všech našich sportovců,“ vyjádřil se také k úspěchům biatlonistky Gabriely Soukalové. 

„Zákon o elektronické evidenci tržeb podepíšu. Beru jej jako nástroj proti daňovým únikům,“ dodal také k zákonu o evidenci tržeb, který minulý týden schválila Poslanecká sněmovna. 

„Pana Šípka jsem prakticky vůbec neznal. Setkal jsem se s několika artefakty na Pražském hradě, a ty se mi vesměs líbily. Je škoda jeho předčasného úmrtí, kdyby tady byl, zcela jistě by vytvořil ještě několik hodnotných děl,“ vyjádřil se k úmrtí architekta Bořka Šípka.

„Budu se připravovat se čtyřmi velvyslanci, číst monitory, abych se dozvěděl, kdo ještě je ruským agentem na české politické scéně a připravovat se na setkání s makedonským prezidentem a na knihu o von Mansteinovi, který dobyl Sevastopol,“ uzavřel Zeman s tím, že posluchačům přeje, aby také dobyli svou Sevastopol, ale nedopadli u toho jako von Manstein.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…