Havlova švagrová vyhrála spor o půlku Lucerny

04.04.2011 12:36

Už poněkolikáté se soud zabýval sporem o pražskou Lucernu. V pondělí jej vyhrála švagrová exprezidenta Václava Havla Dagmar.

Havlova švagrová vyhrála spor o půlku Lucerny

Městský soud v Praze v pondělí vyhověl nároku švagrové bývalého prezidenta Václava Havla Dagmar na polovinu pražského paláce Lucerna. Soud nepravomocně rozhodl, že tato část nemovitosti nepatří do konkurzu po společnosti Chemapol Reality (C.H.R.).

Lucerna u soudu už poněkolikáté

Spor se již dvakrát objevil před pražským vrchním soudem, který ho pokaždé vrátil k novému projednání. Naposledy také rozhodl,že se jím musí zabývat jiný soudce.

Společnosti Chemapol Reality v roce 1997 odkoupila od exprezidenta polovinu Lucerny za 200 milionů korun a o dva roky později ji prodala Havlové za 145 milionů. Podle konkurzního správce však byla sleva 55 milionů nepochopitelná. Řekl, že C.H.R. prodávala polovinu Lucerny v situaci, kdy měla výrazně omezené možnosti se volně rozhodovat.

Slovenská Tatra banka totiž podala v roce 1999 návrh na konkurz C.H.R. a Havlová odkoupila od věřitelů pohledávky vůči firmě ve výši 230 milionů korun.

Havlová si musela půjčovat

Vzala si na to úvěr jištěný druhou polovinou Lucerny. Celkem 30 milionů zaplatila hotově a na 115 milionů použila pohledávky. Zbytek pohledávek prý firmě prominula. Správce konkurzu ale řekl, že obě strany uzavřely dohodu o narovnání, nikoliv o prominutí dluhu. Úpadce podle něho nabídku Lucerny neinzeroval a celý prodej byl orientován na Havlovou.

Lucernu získali bratři Václav a Ivan Havlovi v roce 1992 v restituci. Ivan svou polovinu daroval manželce Dagmar, která pak chtěla odkoupit druhou část od švagra. Prezident ji však prodal Chemapolu a až v roce 1999 se druhá polovina dostala do rukou Havlové.

Více čtěte:

Havlově švagrové zřejmě připadne i druhá půlka Lucerny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…