Havlovy hry? Pravda je taková... Spisovatel Jozef Banáš: Vzpomínky od pramene

19.07.2021 10:51 | Rozhovor

Hostem pořadu Petra Žantovského Pražská kavárna byl tentokrát spisovatel a diplomat ze Slovenska Jozef Banáš. Prozradil, jak měl jako jediný „diplomatického trabanta“. Ale hlavní náplní rozhovoru byl vztah Česka a Slovenska. A Banáš vyprávěl o tom, jak se nakonec Alexandr Dubček nestal prezidentem a jak byl propagován Havel. „Divadelní hry Václava Havla se hrály na sklonku socialismu, pamatuji si přesně, hrály se v 250 divadlech na světě,“ uvedl. A po revoluci? Po třech reprízách konec.

Havlovy hry? Pravda je taková... Spisovatel Jozef Banáš: Vzpomínky od pramene
Foto: Repro Youtube
Popisek: Spisovatel, diplomat, scénárista i politik Jozef Banáš

Na začátku rozebíral Jozef Banáš svou diplomatickou kariéru. Ti, kteří ho nemají rádi, prý prohlašují, že za socialismu jezdil po světě a bral velké peníze. Na to Banáš namítl, že byl umístěný akorát v NDR. „Já jsem za socíku žádnou velkou diplomatickou kariéru nedělal, ale to už dnes nikomu nevysvětlíš,“ uvedl. „Já jsem byl jediný diplomat na světě, jediný na světě, který měl diplomatického trabanta,“ pochlubil se Banáš a přidal historku, jak ho v NDR zastavil policista, zařval na něj „papíry“, Banáš stáhl okénko a zeptal se, proč na něj řve, tato drzost policistu šokovala, ale zdaleka ne tolik, jako když mu podal diplomatické dokumenty. Poté se šel nevěřícně podívat na SPZ.

Spisovatel také porovnával český a slovenský humor. Český je prý intelektuálnější, už od Wericha. Z českých humoristů vzpomenul na Luďka Sobotu, Petra Nárožného a také Suchého se Šlitrem. „U nás na Slovensku tento styl humoru trochu dělali Lasica se Satinským,“ doplnil. Naopak nemá rád německý humor. „Jsem nechápal, že je divadelní představení, herec jde, zakopne a oni chytí záchvat smíchu,“ popsal německý styl. A spojil humor s politikou prohlášením, že současná vláda na Slovensku dostává politický humor do ještě nepoznaných výšin. O Matovičovi řekl: „Je to self-made man, který zbožňuje svého stvořitele.“

V komentování politiky nicméně vidí stále menší a menší smysl. „Byl Mečiar. Tehdy se hádaly rodiny, rozhádaly se, jeden za Mečiara, druhý proti Mečiarovi. Dzurinda. A tak dále. Už dneska si na ty lidi v podstatě nikdo nevzpomene. Je to taková polní tráva. Politiků máme hodně, máme málo státníků. Jeden z mála státníků je váš prezident Zeman,“ uvedl a pochválil Zemanovy bonmoty. Fandí prý každému komentátorovi, který se snaží v politice hledat pravdu, ale sám už je podle svých slov nad věcí a politiku sleduje s úsměvem.

Kniha Jozefa Banáše  – Kód 7 – K dostání ZDE:

Banáš proslul svou knihou o Alexandru Dubčekovi. I na toho v diskusi přišla řeč, ve spojitosti se sametovou revolucí. „Byly dané přísliby Dubčekovi, nebo byla prostě uzavřena dohoda. Občanské fórum dělalo svou politiku, začalo urychleně profilovat Václava Havla, který, když se tehdy dělaly průzkumy, kdo by byl nejvhodnější prezident, tak ty vyhrával Dubček s obrovským náskokem. Až potom Občanské fórum řeklo, že bude Dubček a my jdeme mediálně formovat Havla,“ říká spisovatel. Za Dubčeka se prý nepostavili Slováci. „Rychetský se ptal, i v knize to píšu, co říká slovenská strana. Řekli, dobře, ať je Havel,“ pravil.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…