Hilšer: Nebyl jsem nikomu zavázán, jsem svobodný, lidé to vnímali

09.02.2018 22:39

Bývalý kandidát na prezidenta Marek Hilšer získanou podporu ve volbách připisuje své nezávislosti a svobodě, lidé podle něj upřímnost vycítili. Se vstupem do prezidentské volby je spokojen, i když mu přinesla i zodpovědnost. Hilšer to řekl v rozhovoru pro ČTK. Rozhodnutí lidí, kteří již v prvním kole podpořili Jiřího Drahoše, protože věřili v jeho schopnost porazit Miloše Zemana, nebyla podle něj nejspíš dobrá úvaha. Upřednostnit měli kandidáta, který jim byl blíž. Podporu Zemana si vysvětluje tak, že pro voliče znamenal jistotu minulosti.

Hilšer: Nebyl jsem nikomu zavázán, jsem svobodný, lidé to vnímali
Foto: Vít Hassan
Popisek: Marek Hilšer

S rozhodnutím kandidovat je Hilšer spokojen, a to i díky podpoře, které se mu dostalo. „Myslím si, že se dobré dílo podařilo. Řada lidí říká, že to pro ně bylo osvěžení, psali mi, že šli rádi k volbám, nejenom kvůli mně, ale i kvůli dalším kandidátům. Že dlouho nešli k volbám s tím, že měli radost, že mohou volit někoho, u koho cítí, že s ním rezonují,“ řekl. Další mu děkovali za inspiraci, díky které chtějí vstoupit třeba do dění v obci. „To bylo přesně to, co jsem od té své kandidatury očekával. Dát příklad, že to jde, i když je člověk úplně z ulice, ale když má nějaké přesvědčení, nějakou myšlenku, tak že ji může uskutečnit,“ zdůraznil.

Kandidatura mu ale podle jeho slov přinesla i zodpovědnost. „Že člověk nemůže jen tak najednou zmizet, protože by to bylo popření toho, co jsem dělal,“ dodal.

Prezidentské volby byly podle něj hodně ovlivněny postojem hledání někoho, kdo má šanci porazit Zemana. Poznamenal, že lidé se rozhodli často podpořit Drahoše, protože měli představu, že bude schopen získat hlasy od voličů Zemana nebo nerozhodnutých. „Ale myslím, že to nebyla úplně dobrá úvaha. Ukázalo se, i když to bylo těsné, že to tak není,“ řekl. Do budoucna by lidé podle něj měli volit toho, o kom jsou přesvědčení, že „je jejich první volba“.

Důvěru od voličů, kteří ho podpořili, vysvětluje tím, že nebyl zavázán velkým sponzorům ani politickým uskupením a mohl mluvit svobodně. „Tahle svoboda je podle mě strašně důležitá. V momentě, kdy začnete něco hrát a přesvědčovat lidi o něčem, čemu úplně sám nevěříte a děláte to třeba proto, že vám to někdo řekl, nebo jste nějak zavázán, tak to lidi dřív nebo později vycítí,“ poznamenal. Zároveň řekl, že možná také pro lidi byla důležitá naděje na změnu a autenticita kandidáta.

Úspěch Zemana si vysvětluje tak, že pro lidi představuje „jistotu minulosti“. „Říká se tomu retropie, jako je utopie, tak retropie je stát, který se zakládá na minulosti, na tom, že lidé vzpomínají v dobrém,“ řekl. Myslí si, že řada lidí se obává „tekuté modernity“, že se svět mění velice rychle a není jednoduché se ve změnách orientovat. Ve volbách ale nebyl nikdo, kdo by lidi ujistil, že se budoucnosti bát nemusí. „Myslím si, že pan Drahoš nebyl ten člověk, který by mohl tímto způsobem zapůsobit. To by mohl někdo z nové generace, možná by to ti lidé vzali úplně jinak,“ dodal Hilšer. Nyní je podle něj potřeba pracovat na vytvoření důvěry v to, že „když se za věci postavíme a nebudeme se bát a budeme se dobře vzdělávat, budeme budovat kvalitní vzdělávací systém a tak dále, tak že se prostě nemáme čeho bát“.

Zda se Hilšer zapojí do případné příští prezidentské volby, nechtěl nyní komentovat. „Teď nad tím nepřemýšlím. Co bude za pět let, je otázka,“ řekl. „Sám to cítím tak, že by se tyhle věci dvakrát dělat neměly,“ dodal.

 

reklama

autor: čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…