Hlavní téma jaderného summitu v USA zastínil návrh čínského prezidenta. A to...

01.04.2016 17:56

Prezident Barack Obama si pozval více než padesát světových vůdců, aby spolu projednali na mezinárodním summitu otázku jaderných zbraní. Hlavní téma setkání však zcela zastínila návštěva čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, který oznámil, že Čína podepíše s USA dohodu o klimatu. Informují The New York Times.

Hlavní téma jaderného summitu v USA zastínil návrh čínského prezidenta. A to...
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Barack Obama, 44. prezident USA

V USA se na pozvání Baracka Obamy konal jaderný summit, na kterém americký prezident chtěl opět prosadit konec jaderných zbraní. Nejvíce pozornosti si však získalo setkání lídrů USA a Číny, kteří oznámili společný postup v boji s klimatickými změnami.

Následně se však Si Ťin-pching s Barackem Obamou jali probírat současnou situaci v Jihočínském moři, kdy Obama tvrdí, že Čína porušila svůj slib, že nebude dále militarizovat Spratlyovy ostrovy.

„Jako Čína a mnoho dalších zemí mají USA značné zájmy v asijsko-pacifickém regionu,“ řekl Obama čínskému prezidentovi. „Naše dvě země mají určité neshody a rozepře,“ odpověděl mu Si, který apeloval hlavně na to, aby se v budoucnu předcházelo nedorozuměním a vzájemně se obě strany respektovaly.

Mnohem lépe se lídrům obou velmocí diskutovalo o „jaderné hrozbě, kterou představuje Severní Korea“, a Čína podpořila nové sankce ze strany OSN vůči severokorejské vládě.

Celé setkání se však neslo v duchu toho, že se jej neúčastnil ruský prezident Vladimir Putin, přičemž Rusko je jednou ze zemí s největšími zásobami jaderných zbraní na světě. Zároveň se také objevily obavy, že by se k některým jaderným zbraním mohli dostat i teroristé z Islámského státu, což je myšlenka, jež spatřila světlo světa po teroristických útocích v Bruselu. Belgie je totiž jednou ze zemí, kde má USA uschovaný jaderný arzenál.

Obama tak věnoval část setkání přímo boji s Islámským státem. Kromě Si Ťin-pchinga byl francouzský prezident Francois Hollande jediným lídrem, se kterým se Obama sešel mezi čtyřma očima. Pochválil jej mimo jiné za „podněcování evropské komunity“ v boji proti terorismu. Odmítl se však sejít s tureckým prezidentem Erdoganem, což mnozí vzali jako nesouhlas s tureckou politikou.

Přestože se na jednání neobjevil Vladimir Putin, Obama připomněl, že Rusko spolupracuje s USA v jaderné politice, a zdůraznil jeho roli při dojednávání íránské jaderné dohody.

Došlo však k jedné přelomové dohodě, kterou podepsalo 102 národů. Jde o zpřísnění bezpečnostních opatření u jaderných materiálů, protože podle mnohých byla předchozí dohoda z roku 1987 nedostačující.

USA zároveň zveřejnily, že za posledních 20 let se jim podařilo snížit zásoby obohaceného uranu na 585,6 tuny z původních 740,7 tuny z roku 1996. Poprvé za posledních patnáct let tak USA otevřeně informovaly o svých jaderných zásobách.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…