Hrozba Zemanovi. Zabolí. Po show Primy zní od KDU-ČSL

06.02.2022 21:42 | Ze sítí

Nedělní rozhovor prezidenta Miloše Zemana pro CNN Prima NEWS vzbuzuje mnohé kritické reakce. Zatímco část nesouhlasných názorů vzbudilo prezidentovo odsouzení vlády za nezavedení povinného očkování a jeho označení části demonstrantů proti pandemickému zákonu za „hlupáky“, jiní byli pobouřeni zejména prezidentovým odmítnutím vyslání vojenské pomoci Ukrajině v případě jejího napadení Ruskem. „Dnešní rozhovor s prezidentem na CNN Prima NEWS mě utvrdil v přesvědčení, že snížit rozpočet Hradu bude správné rozhodnutí,“ zaznělo od lidoveckého poslance Šimona Hellera. Zklamání nad prezidentovými názory však zaznívá i z opozice.

Hrozba Zemanovi. Zabolí. Po show Primy zní od KDU-ČSL
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Anketa

Má Miloš Zeman v tuto chvíli vaši důvěru? (Ptáme se od 3. 2. 2022)

78%
19%
hlasovalo: 55309 lidí
Prezident Miloš Zeman v nedělním rozhovoru pro CNN Prima NEWS v pořadu Partie Terezie Tománkové označil za chybu, že vláda premiéra Petra Fialy (ODS) zrušila povinné očkování, či odsoudil demonstranty se šibenicemi.  

„Lidé, kteří šibenice přinesli, by měli být potrestáni,“ řekl k demonstracím. „Nepotřebujete změnu zákona. Jednou, až budu zdravější, tak vezmu metr a odkrokuji si, kolik je od Sněmovny na Malostranské náměstí, protože podle platných pravidel do 100 metrů od Sněmovny se nesmí demonstrace konat. Demonstrace nedodržovala ani povinné rozestupy, demonstranti neměli roušky a už tady bez změny zákona máte několik důvodů k zásahu,“ vadilo mu.

„Když nějaký hlupák přinese šibenice a policie místo toho, aby ho takzvaně zhaftla, tak jenom rozpačitě koktá, že na šibenicích nejsou nápisy těch, kteří by mohli být pověšeni, tak tito lidé s šibenicemi by měli jít do vězení. Samozřejmě až po projednání soudem,“ dodal Zeman, že tyto lidi považuje za blázny. Stejně tak považuje za blázny ty, kteří například hovořili o čipech či o letadlech, která měla nad Brnem „rozsévat“ nákazu covidu-19.

Pozornost vzbudilo i prezidentovo tvrzení, že je nezavedení povinného očkování „chyba“. „Budou další mutace toho koronaviru, nejsem odborník, ale toto říkají odborníci. A bylo by dobré chránit se očkováním před těmito mutacemi,“ zmínil Zeman, že se premiérovi Petru Fialovi (ODS) snažil nezavedení povinného očkování rozmluvit.

Zeman v rozhovoru neopomenul okomentovat ani dění kolem skartovaných dokumentů týkajících se teroristického útoku spáchaném ruskou zpravodajskou službou GRU ve Vrběticích na Zlínsku, nejvíce pozornosti však vyvolalo Zemanovo vyjádření k riziku ruského útoku na Ukrajinu.

Ruská invaze na Ukrajinu podle Zemana není příliš pravděpodobná, jelikož si Rusové podle něho musejí uvědomovat, co by napadení Kyjeva pro Rusy znamenalo. „Rusové nejsou blázni. Útok na Ukrajinu by pro ně znamenal čistý zisk jenom v tom, že dají Ukrajině vojenské varování, ale daleko větší ztrátu v podobě nejrůznějších sankcí. Protože nejsou neinteligentní, vyjde jim, že by na tom prodělali,“ zmínil prezident.

Případný vojenský konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou se tak bude podle predikcí Zemana odehrávat maximálně na územích okupovaných proruskými separatisty. V případě konfliktu bychom tak prý neměli Ukrajině vojensky pomáhat. „Považuji to opět za chřestění zbraněmi. Ukrajina není členem NATO, není tak důvod, abychom tam posílali vojenské jednotky,“ sdělil Zeman.

Slova českého prezidenta o nevyslání vojenské pomoci Ukrajině v případě konfliktu na jejím území měla mezinárodní dosah u západních spojenců, v Rusku i na samotné Ukrajině.

Právě Ukrajinci slova české hlavy státu, že se k nim v případě konfliktu s Ruskem otočíme zády, brali značně nelibě a na Zemana reagoval i ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

„Další pokus prezidenta Zemana poškodit česko-ukrajinské vztahy skončí jako další neúspěch. Těšíme se na návštěvu Ukrajiny českého ministra zahraničí Jana Lipavského, jenž zastupuje odpovědnou vládu, která si uvědomuje hrozbu ruské agrese proti Ukrajině pro Česko i celou Evropu,“ vyjádřil se k Zemanovým slovům Kuleba.

Bývalý eurokomisař Pavel Telička však ukrajinského ministra uklidňoval se slovy, že by na Zemana raději ani neměl reagovat. „Pane ministře, jsem si vědom toho, že musíte reagovat na vyjádření prezidenta Zemana. Na druhou stranu mu tím věnujete pozornost, kterou si on nezaslouží a kterou většina Čechů nemá. Klíčové instituce a Češi jsou s Ukrajinou,“ ujistil někdejší eurokomisař Ukrajince.

Také poslanec Petr Letocha (STAN) se v podobném duchu distancoval od názorů české hlavy státu. „Prezident Zeman nesdílí obavy z možné ruské intervence na Ukrajině. Nevím, jak moc sleduje pan prezident aktuální situaci, ale možná by se měl občas podívat na zprávy. Rusko je hrozba a jsem rád, že Ministerstvo zahraničí v čele s Janem Lipavským ví, na čí straně je třeba stát,“ vyjádřil rovněž podporu Ukrajině.

Lidovecký poslanec Šimon Heller pak pojal zhodnocení rozhovoru s prezidentem souhrnně. „Dnešní rozhovor s prezidentem na CNN Prima NEWS mě utvrdil v přesvědčení, že snížit rozpočet Hradu bude správné rozhodnutí,“ utnul rázně Heller.

Kriticky se k Hradu vyjadřovali nejen příznivci a politici vládní koalice, prezidentovy názory dnes nesedli ani poslanci za ANO Patriku Nacherovi. „No prosím, tak budu konzistentní padni, komu padni a s klidem napíšu, že s prezidentem Zemanem nesouhlasím ani s povinným očkováním, ani s názorem na pandemický zákon,“ nesouzněl Nacher s mnohými názory, jež dnes vyšly z úst prezidenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…