Hrozí další zvýšení daní? Stanjura špatně spočítal rozpočet, bude hodně chybět

14.11.2023 17:33 | Monitoring

Ekonom Lukáš Kovanda tvrdí, že se Ministerstvo financí zásadně mýlilo v tom, kolik peněz vybere na mimořádné dani. Ministr financí Zbyněk Stanjura očekával, že se vybere kolem třiceti miliard korun, ve skutečnosti to ale budou jednotky miliard korun. „Pan Stanjura se prostě mýlil, je to zásadní minela, protože s tím vláda počítala v rozpočtu,“ říká Kovanda s tím, že peníze bude muset vláda v příštích letech najít jinde, a když je nevybrala od bank, vybere je od občanů.

Hrozí další zvýšení daní? Stanjura špatně spočítal rozpočet, bude hodně chybět
Foto: repro Youtube, BR
Popisek: Ekonom Lukáša Kovanda na debatě Svobodných

Vláda v rozpočtu na letošní rok počítala s výběrem třiceti miliard korun na windfall tax, ve skutečnosti se ale vyberou jen jednotky miliard korun. „Vláda to počítala špatně, ona nechala tu daň spočítat až za letošní rok a ne za ten loňský, kdy měly banky rekordní zisky. Ty banky tak měly dost času na to, aby daňově optimalizovaly, aby si různými způsoby ponížily letošní daňovou povinnost. Zkrátka vláda jim nechala čas na to, aby to učinily, a toto vláda neodhadla a netušila, že banky budou tak vynalézavé a tu daňovou povinnost si poníží,“ vysvětloval Kovanda v rozhovoru pro Rádio Impuls.

„Podle mě ta daň neměla být uvalena vůbec, ale pokud už chtěla vláda vybrat nějakou částku, tak by vybrala vyšší, pokud by banky neměly čas se na to připravit. Vláda to podcenila, banky měly čas na to, aby si tu daňovou povinnost optimalizovaly,“ zopakoval ekonom.

Podle Kovandy je chování bank pochopitelné a pro koncového klienta vlastně i pozitivní. „Pro lidi to možná může znít špatně, ale není to tak, protože jedním ze způsobů je i to, že banky navýšily úroky na účtech, protože pro ty banky je pořád lepší, když ty peníze dají klientům, než aby je odevzdaly státu v rámci mimořádné daně. Když to dají svým klientům, tak tím zamezí odlivu klientů, kteří by chtěli jít k menším bankám, které nejsou zatíženy tou mimořádnou daní,“ prohlásil Kovanda.

Anketa

Je srovnání Petra Fialy s Milošem Jakešem přehnané?

3%
95%
hlasovalo: 22006 lidí
Fakt, že se ministr financí Stanjura takto mýlil, je ale podle Kovandy velkou chybou, podpořenou navíc siláckými řečmi. „On měl před rokem touto dobou tiskovou konferenci, kde ho konfrontovali s tím, že analytici toto předpovídají a neočekávají takové výnosy z windfall tax jako Ministerstvo financí, a pan ministr tehdy uvedl, počkejme si za rok, zda mají pravdu analytici, nebo zda mám pravdu já. Po roce se ukázalo, že pravdu měli analytici, a myslím si, že příště by Ministerstvo financí mělo věci lépe propočítat, pokud je to nejistá věc, tak by nemělo uskutečňovat tak silácké řeči. Veřejnost je potom totiž zmatená a ministerstvo v jejích očích vypadá nekompetentní,“ uvedl Kovanda.

Kovanda také připomíná, že vláda touto jednoduchou chybou ztratila třicet miliard v rozpočtu, a srovnává to s tím, jak složitě vláda prosazovala snížení valorizace penzí, což ji stálo mnoho politických hlasů a přineslo jen dvacet miliard korun. „Pan Stanjura se prostě mýlil, je to zásadní minela, protože s tím vláda počítala v rozpočtu. Srovnejte si to třeba s tou řeží, která se odehrála kvůli důchodům, kdy vláda silou prosadila, že nebude letos proplacena zákonná mimořádná valorizace. Tím se ušetřilo dvacet miliard korun, ale třicet miliard teď ztratila tím, že se pletla ve svém odhadu. Ty příjmy bude nyní muset hledat jinde a o to více budou muset lidem zvýšit daně. Vláda si to tak nevybere od bank, ale od občanů,“ uzavřel Kovanda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A co takhle snížit si platy, zeštíhlit státního molocha, kde jsou zbytečná ministerstva, stovky zbytečných náměstků a poradců, , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseProbuzený , 14.11.2023 18:14:13
odstřihnout od státního vemene kvanta "neziskovek" (ponechat jen ty, které pomáhají potřebným), zrušit naprosto zbytečný senát (na počet obyvatel, máme i poslanců příliš mnoho), zrušit dotace politickým stranám, snížit (nejlépe zrušit) valorizaci fráterníkům atd, atd. Za socíku, byl poslanec čestnou funkcí a bral výplatu od posledního zaměstnavatele. Když byl elektrikářem, bral výplatu elektrikáře. K tomu dostal něco málo na reprezentaci, aby nemusel chodit v montérkách. Poslanec, měl tedy výplatu jen o málo vyšší, než jeho kolega z původního zaměstnání. Nebylo to koryto, jako dnes, kdy má prodavačka telefonů statisíce, namísto nějakých pětadvaceti. Kdyby byla vůle, peníze by se našly i bez okrádání důchodců.

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…