Huml vypověděl Johnovi smlouvu. Mašíny nepovažuje za hrdiny

10.08.2010 6:58

Poslanec Věcí veřejných (VV) Stanislav Huml vypověděl straně smlouvu, kterou se musel každý uchazeč o poslanecké křeslo za VV zavázat, že v případě "neposlušnosti" zaplatí až sedm milionů, pokud přeběhne k jiné straně nebo nebude hlasovat se svým klubem. Uvedl to server Týden.cz.

Huml vypověděl Johnovi smlouvu. Mašíny nepovažuje za hrdiny

Důvodem "vzpoury" je prý Humlův nesouhlas s postojem vedení strany a jmenovitě předsedy Radka Johna ke skupině bratří Mašínů, která vedla v 50. letech ozbrojený odboj proti komunistům. 

Zatímco Huml se podle serveru domnívá, že Mašínové a jejich nedávno zesnulý společník Milan Paumer se dopustili vražd na nevinných, předseda VV a ministr vnitra John je vyzdvihl jako příkladné účastníky třetího odboje a účastnil se Paumerova pohřbu. 

Huml již zaslal vedení VV dopis, ve kterém smlouvu, kterou musel před volbami podepsat každý kandidát VV do sněmovny, vypovídá, píše server. Týdnu.cz řekl, že nyní bude čekat, jak se k tomu stranické vedení postaví. Současně podle serveru ale odmítl, že by se chystal opustit stranu nebo její poslanecký klub. 

Huml pohlíží na Mašíny odlišně

I kdyby se Huml s VV rozešel, vládní většinu ve sněmovně by to neohrozilo. Koalice má ve dvousetčlenné dolní komoře 118 hlasů. 

Huml se na téma uvedené smlouvy vyjadřoval v červnovém rozhovoru pro Radiožurnál. "... já jsem osobně přesvědčen, že nebudu mít problém se smlouvou, i když jsem ji podepsal s vědomím, že prostě je v rozporu s ústavou," uvedl tehdy mimo jiné. 

Paumer se spolu s bratry Mašíny v 50. letech postavil komunistickému režimu se zbraní v ruce. Při jejich činnosti zemřelo šest lidí, včetně oloupeného pokladníka, což dodnes vyvolává v české společnosti nejednoznačné hodnocení. 


Čtěte také:


Foto:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…