Islamista, tvrdí TV. Teror v Londýně: Nové informace. A další bodání, další krev

02.02.2020 20:04

Britská policie v jižním Londýně zastřelila muže, který zaútočil nožem nebo mačetou nejméně na dva lidi. Incident je vyšetřován jako teroristický čin. Televize Sky News s odkazem na svého korespondenta uvedla, že útok měl co do činění s islámským radikalismem. Podobný čin se krátce po incidentu v Londýně odehrál i v belgickém Gentu. Zde útočník, podle některých zpráv žena, také použil ke svému činu nůž.

Islamista, tvrdí TV. Teror v Londýně: Nové informace. A další bodání, další krev
Foto: Twitterový účet @markantro
Popisek: Teroristický útok v Londýně

Útok v Londýně se měl odehrát kolem 14:00 místního času, deník The Telegraph podle svědectví jedné z žen napsal, že útok měl útočník započít v jednom z obchodů londýnské čtvrti Streatham. Svědek útoku pro The Telegraph řekl, že měl útočník jednu ženu bodnout do zad a jednoho muže do žaludku.

Anketa

Bojíte se čínského koronaviru?

26%
74%
hlasovalo: 1794 lidí


Bezpečnostní složky měly krátce po útoku sečnou zbraní útočníka zpacifikovat třemi výstřely. Podle fotografií z místa činu je patrné, že měl na sobě vestu připomínající výbušné zařízení. Z fotografií zastřeleného útočníka lze usoudit, že měl u sebe buďto nůž s dlouhou čepelí, nebo mačetu.

Televize Sky News uvedla, že útok měl co do činění s islámským radikalismem. Podle jejího korespondenta Alistaira Bunkalla měl být útočník pod dohledem.

Záběry z místa činu:

Londýnská zdravotnická služba podle informací BBC hovoří o třech zraněných, kteří museli být převezeni do nemocnice.

Britský premiér Boris Johnson po incidentu poděkoval bezpečnostním složkám. „Děkuji všem záchranným složkám, které vyrazily k incidentu ve Streathamu, u něhož teď policie uvedla, že má souvislost s terorismem. Mé myšlenky jsou se zraněnými i s těmi, kteří tím byli nějak dotčeni,“ uvedl na svém Twitteru. Potvrdil, že se čin bude vyšetřovat jako terorismus.

Starosta Londýna Sadiq Khan též poděkoval záchranným sborům za jejich práci. „Teroristé se nás snaží rozdělit a zničit náš způsob života – tady v Londýně ovšem nikdy nedovolíme, aby se jim to podařilo,“ napsal dále ve svém stanovisku.

V britské metropoli se v uplynulých letech stalo několik teroristických útoků, při nichž umírali lidé. Naposledy útočník na konci loňského listopadu ubodal na mostě London Bridge dva lidi. V červnu 2017 zemřelo osm lidí, když teroristé tři z nich rovněž na London Bridge srazili autem a pět dalších ubodali v tržnici Borough Market. Policie trojici útočníků zastřelila. V březnu téhož roku najel útočník do chodců na mostě Westminster Bridge a čtyři z nich zabil. Než ho strážci zákona zastřelili, ubodal také policistu.

Krátce po útoku se odehrál podobný incident i v belgickém Gentu. Podle policie měl útočník v oblasti Bevrijdingslaan pobodat dva lidi. Jeden měl mít také zranění v oblasti žaludku.

Podle některých informací za útokem stála žena. Útočník měl být postřelen do  paže a spoután policií. Útok zatím nebyl označen jako teroristický čin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…