Já to tak nemyslel! Vyhozený šéf muslimů na diktafon prozradil, čeho chtěl videem docílit

25.03.2019 15:47

Dnes byl z místa předsedy pražské muslimské obce odvolán Leonid Kušnarenko, který ve videu vyzýval, ať se na něj obrátí ti, kdo chtějí získat zbrojní průkaz. Informovaly o tom Lidové noviny. Ještě předtím však Kušnarenko dal rozhovor časopisu Týden, ve kterém vysvětloval, jak vlastně krátké video, které vzbudilo velké pozdvižení, myslel.

Já to tak nemyslel! Vyhozený šéf muslimů na diktafon prozradil, čeho chtěl videem docílit
Foto: Repro Facebook
Popisek: Leonid Kušnarenko, předseda pražské muslimské obce

Ústředí muslimských obcí zrušilo Kušnarenkovi jak předsednictví, tak členství. Předseda ústředí Muneeb Alrawi Lidovým novinám řekl, že o odvolání Kušnarenka rozhodlo ústředí jednomyslně a funkci šéfa pražské obce po něm zatím převezme místopředseda. Kušnarenko na to reagoval tím, že se proti rozhodnutí nebude odvolávat, chce, aby se situace uklidnila, informují Lidové noviny.

Anketa

Pro koho byste hlasovali ve 2. kole prezidentských voleb na Slovensku?

hlasovalo: 10456 lidí

Celý článek ZDE

V rozhovoru Kušnarenko uvádí, že reakce na své video nečekal. „Naopak jsem myslel, že česká společnost bude mít větší pochopení. Jen v průběhu posledního týdne byli napadeni muslimové na Novém Zélandu, v Londýně a v Nizozemsku,“ říká a dodává, že získat zbrojní průkaz pomůže klidně jak muslimům, tak nemuslimům. Zbraň by lidé podle něj mohli použít jen v případě, že by se cítili skutečně ohroženi teroristy, tedy v souladu se zákonem. Jako případného pachatele teroristických činů na muslimech vidí jednak příznivce ISIS, pro které by členové pražské obce byli údajně umírněnými muslimy, ale také extremisty jako na Novém Zélandu.

Anketa

Pro koho byste hlasovali ve 2. kole prezidentských voleb na Slovensku?

hlasovalo: 10456 lidí

Uznává, že měl na videu více vysvětlit, o co mu šlo, tedy o nastolení otázky, jak je Česko chráněné před teroristickými a extremistickými útoky. „Když se budou protiislámské nálady stupňovat, může přijít nějaký blázen, koupit nelegální zbraň a jít střílet například do mešity, kde jsou neozbrojení lidé. Jestliže ale útočník ví, že proti němu může stát někdo ozbrojený, desetkrát si rozmyslí, jestli něco skutečně udělá. Proto i nápad na ostrahu mešit,“ argumentuje bývalý předseda pražské muslimské obce. Uznává, že videem mohl rozvířit právě takové nálady, ale islamofobii je prý třeba řešit společně. Zatím se mu však prý na nabídku pomoci se získáním zbrojního průkazu nikdo neozval. Říká, že pomoc nabízel jako soukromá osoba, a nikoliv jako předseda pražské obce.

Pasivní cesta a umírněnost, které hlásá ústředí muslimských obcí, prý nefungují, jak ukazují zkušenosti z okolního světa. „Pořád se páchá terorismus a extremismus, tomu nemůžeme stále ustupovat. Musíme své chování změnit. Je to hlavně otázka většího dialogu se silovými složkami státu. Tady nejde o to, že jsem muslim, i když se muslimská společnost do té české bohužel řádně nezačlenila. Já chci, aby se na mě nahlíželo jako na občana. A jako občan se cítím ohrožen,“ tvrdí Kušnarenko.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…