Jankovský ve vládě nezůstane. Pokud přejdou VV do opozice

12.04.2011 14:33

Jediný ministr za Věci veřejné, jehož post nebyl zpochybňován, Kamil Jankovský je připraven opustit vládu, pokud jeho strana nezůstane součástí trojkoalice. Pro iDNES.cz uvedl, že pokynem pro jeho odchod z Nečasova kabinetu by bylo vypovězení koaliční smlouvy.

Jankovský ve vládě nezůstane. Pokud přejdou VV do opozice

Spolu s dalšími členy vlády za Věci veřejné je připraven opustit místo v Nečasově kabinetu i ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. Rozhodující pro něj bude to, zda VV zůstanou v koalici. „Pokud bude vypovězena koaliční smlouva, odejdu z vlády taky," řekl Jankovský pro iDNES.cz. Premiér Petr Nečas přitom požadoval odchod jen trojice Vít Bárta, Radek John a Josef Dobeš.

Jankovský se ke své možné budoucnosti ve vládě vyjádřil při příchodu na jednání poslaneckého klubu Věcí veřejných, který řeší koaliční krizi. Na jednání klubu se zatím opět nedostavila poslankyně Jana Suchá, o níž se spekuluje, že by mohla být čtvrtou poslankyní, která klub VV oslabí - zatím Věci veřejné ztratily Jaroslava Škárku, Kristýnu Kočí a Stanislava Humla.

Jankovský promluvil po dnech mlčení

Ministr Jankovský o své pozici ve vládě mluvil veřejně poprvé od chvíle, kdy ODS a TOP 09 zvolily k ministrům za VV rozdílný přístup. Poté, co Bárta ohlásil demisi, překvapil Nečas VV tím, že jim oznámil, že z vlády musí odejít i Dobeš a John. Nečas už v pondělí přinesl prezidentu Václavu Klausovi s Bártovou demisí i návrhy na odvolání Johna a Dobeše, ale Klaus je zatím odmítá přijmout.

V této chvíli není jasné, jestli se ODS, TOP 09 a VV vůbec dokážou domluvit na pokračování koalice. Jako o alternativě politici nejčastěji mluví o předčasných volbách. Ty by podle prvního místopředsedy ČSSD a jihomoravského hejtmana Michala Haška mohly být už na podzim.

K věci:

Škatulata ve vládě: Nečas sebral Véčkám vnitro  

Klaus: Jsem překvapen. O odvolávání Johna a Dobeše řeč nebyla 

Ministr Jankovský: Chceme zvyšovat transparentnost a snižovat administrativu 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…