Jo, karanténa... Najely nám do vesnice tisíce lidí z města, stěžuje si novinář. Má pro ně vzkaz

10.04.2020 8:01

Šéfkomentátor Lidových novin Petr Kamberský popsal situaci ve své malé obci, která začala být v posledních dnech hojně navštěvovaná turisty, hlavně prý těmi z Prahy. „Situace byla neúnosná. Davy, jaké k nám jezdily, byly větší než kdykoli ever. Představte si, že do vesnice, která má i s domovem seniorů cca 500 obyvatel, přijede přes víkend několik tisíc návštěvníků. Když si jen půlka z nich koupí v našem báječném pivovaru pivo a i když jen čtvrtka z nich si rovnou udělá piknik na návsi, dovedete si představit, jak to vypadá. Jak občas někdo fotí prázdný Karlův most, tak u nás to je teď úplně naopak,“ svěřil se Kamberský.

Jo, karanténa... Najely nám do vesnice tisíce lidí z města, stěžuje si novinář. Má pro ně vzkaz
Foto: Repro ČT24
Popisek: Šéfkomentátor LN Petr Kamberský

Novinář Petr Kamberský si postěžoval na Facebooku na příval turistů do malé vsi, kde bydlí. „Velikonoce zase rozjedou hejty na bezohledné měšťáky z jedné strany a na připosrané vidláky ze strany druhé. Tak já ti k tomu, milá bublino, zkusím něco napsat. Jsme malá ves. Není to tak dávno, co sem většinu dne ani nezajížděl autobus a chodilo se ‚ke kapli‘ dva kiláky pěšky,“ začal Kamberský svůj příspěvek.

Dále psal o tom, že má pochopení pro návštěvy i za doby koronavirové pandemie. Prý nepíší na silnici vzkazy typu „Jeďte domů“ ani neblokují parkoviště kameny. Dále prý nevyhání chataře či chalupáře. „Nevydáváme proti nim vyhlášky, patří k nám. Krom toho je nám všem jasné, že karanténu je mnohem lepší prožít na zahradě než v paneláku. Dokonce jsme otevřeli v katastru obce dvě nová provizorní parkoviště, s cedulí „Na výlety a procházky“, protože je nám jasné, že nejen děti potřebují vypadnout. Nová parkovistě, chápete? Snažíme se nejen Pražanům vyjít vstříc,“ vysvětlil.

Anketa

Václav Klaus ml. navrhl, abychom EU hned vypověděli Lisabonskou smlouvu. Souhlasíte?

98%
2%
hlasovalo: 25891 lidí

I tak se prý v místním pivovaru objevila cedule, aby se návštěvníci nezdržovali na území obce. Spousta lidí prý místní za to „hejtuje“. Proč tak udělali? Kamberský to vysvětlil tím, že situace již byla neúnosná. „Davy, jaké k nám jezdily, byly větší než kdykoli ever. Představte si, že do vesnice, která má i s domovem seniorů cca 500 obyvatel, přijede přes víkend několik tisíc návštěvníků. Když si jen půlka z nich koupí v našem báječném pivovaru pivo a i když jen čtvrtka z nich si rovnou udělá piknik na návsi, dovedete si představit, jak to vypadá... Jak občas někdo fotí prázdný Karlův most, tak u nás to je teď úplně naopak. Social distancing se změnil ve výsměch,“ popsal.

Shrnul to tedy tak, že lidé mají přijet do Brd, pokud jim to udělá dobře. Avšak zaparkovat mají na těch nových parkovištích, budou mít tak prý více lesních cest pro sebe a nebudou si muset pořád nasazovat roušky.

„Nebo přijeďte klidně na náves, kupte si pivo, udělejte si fotky, ale pikniky a obědy si dejte, prosím, někde v lese. Mimo jiné proto, že na návsi máme skvělý domov pro staré lidi a nechceme, aby nějakou blbou náhodou někdo z nich něco chytil. Jakmile to dostane personál nebo nějaký kmet, letí to pak rychle. Díky!“ zakončil svůj příspěvek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: tle

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…