K Jílkové dnes přijde Pospíšil. Vyslechne si stížnosti na šmejdy i své dílo

30.05.2013 12:56

Dnešní „Máte slovo“ s Michaelou Jílkovou bude zajímavé pro všechny spotřebitele. Diskutovat se totiž bude o reklamacích a uplatňování nároků v záruční lhůtě. Ty se mají významně změnit s účinností nového občanského zákoníku, která má nastat od roku 2014.

K Jílkové dnes přijde Pospíšil. Vyslechne si stížnosti na šmejdy i své dílo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odvolaný ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil

Hostem pořadu bude místopředseda ODS Jiří Pospíšil, který jako ministr spravedlnosti tento zákoník prosadil. „Jsem přesvědčen o tom, že s odstupem několika let budeme tento krok považovat za nejdůležitější a nejpřínosnější reformu Nečasovy vlády,“ prohlašuje sebevědomě.

S tím ovšem nesouhlasí Miloš Borovička ze spotřebitelské poradny dTest. Po své dlouholeté zkušenosti s řešením spotřebitelských problémů prohlašuje, že celková koncepce zákoníku je špatná. „Nový zákoník je tak trochu mimo současnou společenskou realitu, protože předpokládá, že lidé jsou na sebe hodní a slušní,“ obává se. První, kdo toho bude zneužívat, budou podle něj „šmejdi“ neboli nepoctiví prodejci.

V pořadu vystoupí i Lenka Šornová z Prahy, která má jako spotřebitelka opakované negativní zkušenosti s reklamacemi. „Buď mi to neuznají, nebo se musím dohadovat, takže radši nereklamuji,“ tvrdí.

Ještě radikálněji na spotřebitelské právo pohlíží Petr Fürstl z Boru u Tachova, který se kvůli reklamacím dokonce soudí. „Mám pocit, že tady se vše vytváří jen pro bohaté vrstvy, takže zase budou bohatnout jen advokáti,“ zavrhuje nový zákoník.

Z Tachova přijede i Libor Krasanovský, majitel obchodu s elektronikou. Dříve provozoval kamennou prodejnu, nyní již působí pouze na internetu, a vadí mu, že se na věc kouká příliš jednostranně. „Vím, co dokáže český zákazník,“ prohlašuje. Nový zákoník podle něj nastaví jasnější pravidla, což ocení obě strany.

Odborný výklad by k novému zákoníku měl poskytnout Filip Melzer, jeden ze spoluautorů předpisu. Podle něj zákoník představuje standardní úpravu soukromého práva, postavenou na jasných základech, což se o současném předpisu, který pochází ještě ze šedesátých let a byl mnohokrát překopáván, říci nedá. „Je postaven na jasných ideových základech, kterými jsou svoboda jednotlivce, například v podobě smluvní volnosti, ochrana právní jistoty a dobré víry a ochrana slabšího,“ vysvětluje právník. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…