Kalousek: Nikdo nám nesmí brát právo vycestovat!

16.04.2020 10:42

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek je rozezlen kvůli slovům premiéra Andreje Babiše (ANO), která pronesl včera na ČT24. "Nikdo nám nesmí brát právo svobodně vycestovat," rozčílil se Kalousek s tím, že žádný "StBák ani plukovník" nám tato práva nesmí sebrat. Narážel tak evidentně na premiéra i na epidemologa Romana Prymulu.

Kalousek: Nikdo nám nesmí brát právo vycestovat!
Foto: Repro ČT24
Popisek: Miroslav Kalousek, předseda poslaneckého klubu TOP09

Na přetřes při včerejším rozhovoru přišla otázka, zda je pro premiéra Babiše priorita otevírání hranic. Premiér potvrdil, že nikoliv, prioritou je to, co se děje v České republice. "Teď si uvědomme, co je důležité. Zdraví potřebujeme, potřebujeme se zamyslet nad soběstačností v potravinách a taky si vzpomenout na ty zemědělce, potřebujeme vodu, potřebujeme se soustředit na cestovní ruch tady u nás doma, naši lidé utratí v zahraničí 70 miliard, cizinci utratí tady 112 miliard,“ řekl.

Anketa

Měla by vláda v létě otevřít hranice alespoň do některých zemí, pokud to půjde?

17%
83%
hlasovalo: 33990 lidí

Ale otázka pak přišla i z publika s argumentem, proč má Česko zavřené hranice, když ani země, které virus zvládají lépe, tak tvrdé opatření nemají. Babiš prohlásil, že se mu řešení s povinnou 14denní karanténou nelíbí a už hledá jiné. Moderátor Martin Řezníček se pak ptal, proč nemůže třeba na půl roku vycestovat soukromě, když pak klidně bude 14 dní v karanténě. "Tak to je správná otázka, probereme to s panem Hamáčkem, s vnitrem, samozřejmě, pokud budou lidé chtít odejít na půl roku někam, sice nevím, kam by šli, protože u nás je bezpečno, před virem i po viru, a teď bych doporučoval všem, aby zůstali v České republice, a plno lidí se ze zahraničí vrátilo. Ale rozumím tomu, co se mě ptáte, dáme to na stůl,“ slíbil Andrej Babiš.

A právě Babišova slova v pořadu vytočila poslance TOP 09 Miroslava Kalouska. "Konec srandy. Naše předsedkyně přesně formuluje klíčová práva, která nám žádný StBák a žádný plukovník nesmí sebrat. Jsme připraveni respektovat karanténní opatření a chovat se odpovědně. Nikdo nám ale nesmí brát právo svobodně vycestovat," rozčílil se Kalousek.

Konec srandy. Naše předsedkyně přesně formuluje klíčová práva, která nám žádný StBák a žádný plukovník nesmí sebrat. Jsme připraveni respektovat karanténní opatření a chovat se odpovědně. Nikdo nám ale nesmí brát právo svobodně vycestovat. https://t.co/UDC2zBDY0H

— Miroslav Kalousek (@kalousekm) April 15, 2020

"Kdybychom stáli před dilematem, zda dáme přednost občanským svobodám, nebo nízkým zdravotním rizikům, hlasoval bych pro občanské svobody. Tak tomu ale není, lze preferovat obojí. Jenom vládě se hodí nerespektovat svobodu ve jménu strachu. A strachu zneužije i při prodloužení NZ," dodal Kalousek.

Kdybychom stáli před dilematem, zda dáme přednost občanským svobodám, nebo nízkým zdravotním rizikům, hlasoval bych pro občanské svobody. Tak tomu ale není, lze preferovat obojí. Jenom vládě se hodí nerespektovat svobodu ve jménu strachu. A strachu zneužije i při prodloužení NZ.

— Miroslav Kalousek (@kalousekm) April 15, 2020

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…