Kalousek před kamerami v šoku: Jak za vládu může pykat jen jeden?

13.06.2012 22:59

Policie chce trestně stíhat místopředsedkyni sněmovny Vlastu Parkanovou. Do dolní komory parlamentu přišla žádost o její vydaní kvůli působení v čele ministerstva obrany a nákupu letounů CASA. Údajně na nákup nenechala udělat nezávislý znalecký posudek, čímž měla stát připravit o více než 650 milionů korun.

Kalousek před kamerami v šoku: Jak za vládu může pykat jen jeden?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlasta Parkanová s Miroslavem Kalouskem

Vlasta Parkanová se brání tím, že nákup letounů schválila celá vláda a příslušnou smlouvu sama ani nepodepisovala. Údiv nad tím vyjádřil i místopředseda TOP 09 a současný i někdejší ministr financí Miroslav Kalousek.

Vše o letounech CASA ZDE
 

Byli jsme šokováni, děl Kalousek

„Byli jme šokováni. Je to první případ, kdy o něčem vláda rozhodla jednomyslně jako celek, a přitom za to má být stíhán jen jeden člověk,“ uvedl Kalousek v pořadu Události, komentáře.

Anketa

Je Vlasta Parkanová vinná?

92%
8%
hlasovalo: 10278 lidí

Ministr financí vyjádřil i údiv nad skutečností, že povinnost vyžádat si znalecký posudek, který by předraženému nákupu zamezil, není zakotvena prý ani v zákoně.

Ještě víc v šoku

„Ještě víc jsme v šoku z toho, že povinnost objednat si znalecký posudek není nikde právně zakotvena.“

Navíc prý chybu na straně vlády Kalousek nevidí. „.Dodnes jsem přesvědčen, že šlo o správné rozhodnutí. Ministr obrany jen plnil rozhodnutí vlády, a to dokonce už Špidlovy vlády,“ řekl Miroslav Kalousek.



To rozhodla vláda, ne Vlasta

Především koaliční poslanci tím pádem nechtějí, aby Vlasta Parkanová šla před soud. Odmítají ji tedy vydat k trestnímu stíhání. „Chaloupka a Rath jsou obviněni z něčeho, co udělali jako Chaloupka a Rath. Nákup letadel CASA bylo jen vykonáním rozhodnutí vlády. To rozhodnutí neudělala Vlasta Parkanová, ale vláda,“ vysvětluje Kalousek.

A místopředseda TOP 09 na obhajobu své poslankyně přichází i s metaforou: „Policie viní VP z porušení neexistující povinnosti. Jako kdyby řekli: VP šla na červenou – a přitom tam vůbec nebyl semafor.“

Podle Kalouska by totiž, kdyby se ukázalo, že povinnost vyžádat si znalecký posudek existuje, museli být obviněni všichni ministři a  další vládní úředníci 10 let zpět. Tedy například i Paroubkova vláda a její nákup tater.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…