Kalousek si posvítí na majetek "kmotrů"

15.02.2011 11:10

Ministerstvo financí spustilo majetkový audit vybraných lidí. Mezi nimi jsou i vlivní podnikatelé angažovaní v politice nebo v jejím pozadí, takzvaní kmotři.

Kalousek si posvítí na majetek "kmotrů"

Mezi prověřovanými jsou Alexander Novák, Ivo Rittig, Patrik Oulický, Tomáš Hrdlička nebo Roman Janoušek, "kmotři" spjatí především s ODS. A řešit se bude, jak přišli ke svým rozsáhlým majetkům.

"Ta jména vycházejí z hlášení bank o neobvyklých operacích či ze zjištění finančních úřadů a podobně. Každý prověřovaný případ tedy souvisí s konkrétním podezřením či nejasností," zdůvodnil serveru Aktuálně.cz výběr osob jeden ze státních úředníků. "Není to tak, že by si někdo sedl a řekl: po tom půjdeme, po tom ne."

"V budoucnu se útvar bude intenzívně zabývat mimo jiné i některými subjekty, u kterých na základě provedeného šetření a získaných informací je podezření z praní špinavých peněz. Jedná se mimo jiné o případy nabytého majetku, které zásadně nekorespondují s faktickými příjmy jednotlivých subjektů," stojí oficiálně ve stanovisku ředitele Finančního analytického útvaru Milana Cícera.

Je to politický boj mezi TOP 09 a ODS, co jiného

Podnikatelé jsou k prověřování na oko lhostejní. Spekuluje se ale, že mluví o účelovém politickém boji mezi TOP 09 (ministr financí Miroslav Kalousek) a ODS.

Serveru odpověděl jen jeden z dotázaných podnikatelů, Tomáš Hrdlička. A nešetřil prý ironií. "Nevadí mi to a nevěřím řečem o tom, že tyto kontroly zneužívá ministerstvo financí jako mocenský nástroj v boji proti konkurentům z jiných politických stran. Podle modelu, nejdříve mediálně vyvoláme pochybnost a potom začneme šetřit. Vždyť by to bylo nejenom trestuhodné, ale i trestné. Protože tomu nevěřím, tak nemám žádné obavy."

Čtěte:

Kalouskův resort chystá změny. Jednotnou daň i konec stravenek

Kalousek i Vondra si pouští hubu na špacír, přiznává kníže

Kalousek odvolal Hendrichovou. Kvůli kauze Vondra

Mládek (ČSSD): Kalousek švejkuje zákon o finančním řízení a auditu

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…