Kalousek to zničil. Lámání vazu Babišovi. Senátor Goláň vykolejil Smetanu

11.09.2019 14:51

Daňový poradce a senátor Tomáš Goláň (SEN 21), který v květnu kvůli možnému krácení daní na Čapím hnízdě podal trestní oznámení, byl hostem moderátorky Emmy Smetany v rozhovoru na DVTV. Goláň řekl, že v „porovnání s tím, co se děje na Čapím hnízdě, řeší finanční správa desetikoruny“. Odmítl též, že by svým trestním oznámením chtěl cokoli získat, rozhodně prý není konkurentem Andreje Babiše a podobně by prý konal i u kohokoli jiného. Jmenoval například bývalého ministra financí Miroslava Kalouska, ten prý „zničil fungující strukturu finanční správy“. A v závěru se vyjádřil i k žalobě na Zemana.

Kalousek to zničil. Lámání vazu Babišovi. Senátor Goláň vykolejil Smetanu
Foto: golan.cz
Popisek: Tomáš Goláň

Anketa

Měl by se Andrej Babiš bát demonstrací „Milionu chvilek“ v období kolem 17. listopadu?

6%
94%
hlasovalo: 19165 lidí
Pokud prý případ Čapí hnízdo bude vyšetřen „tak, jak má být“, tak to podle Goláně Babišovi může „zlomit vaz“. „Předpokládané příjmy z reklamy 25 milionů, které deklarovala farma Čapí hnízdo ve své žádosti, které měly zajistit udržitelnost toho celého projektu, jsou značně nadhodnocené,“ říká na začátku rozhovoru Goláň s tím, že se ovšem při znaleckém posudku zjistilo, že nemohou být dokonce vyšší než 12 a půl milionu, farma však fakturovala 65 milionů.

Rozdíl mezi částkou v posudku a vyfakturovanými 65 miliony prý následně Goláně vedl k tomu, že se tam má dít „něco nekalého“.

Farma během pěti let dokázala prodat reklamu za 270 milionů. „Aby tohle realizovala, tak by musela vytvořit tisíce billboardů, které tady nikdo neviděl. Já z vlastní praxe zastupuji klienty při reklamách, které jsou na závodním automobilu za 45 tisíc a finanční správa je považuje za velmi, velmi nadhodnocené…,“ poukázal senátor na to, že je taková reklama na prostoru, jakým je Čapí hnízdo, „fakticky nerealizovatelná“. Jelikož se již daňové řízení nedá uskutečnit kvůli promlčecí lhůtě, chce jej Goláň znovu otevřít za pomoci řízení trestního.

Celý rozhovor můžete zhlédnout zde:

Moderátorka Emma Smetana se pak tázala, zdali do případu nemohla být zapojena i současná ministryně financí Alena Schillerová, která se během problémového období vyskytovala na generálním finančním ředitelství. To však Goláň označil za spekulace.

Co se týče působení Goláně jakožto senátora, prý by trestní oznámení podal i coby občan. Finanční správa prý řeší s porovnáním Čapího hnízda „desetikoruny“. „Já nejsem konkurentem Andreje Babiše, protože i kdyby mi daly soudy za pravdu, já z toho nebudu mít vůbec nic,“ doplňuje s tím, že by ono trestní oznámení podal v takovémto případě i na kohokoli jiného.

Došlo i na bývalého ministra financí Miroslava Kalouska. „Já tady velmi brojím proti panu Kalouskovi, který zničil fungující strukturu finanční správy, perfektním způsobem zničil fungující krajská ředitelství, která byla plná odborníků,“ řekl Goláň. „Pan Kalousek tady není, aby na tuto kritiku reagoval, čili jdu na další otázku,“ odvětila na to Smetana, po čemž se Goláň zasmál, že ji Kalousek „velice dobře zná“.

 

Babiš prý nemá problémy jen s Čapím hnízdem. Goláň se jal jmenovat korunové dluhopisy či kauzu Profrost. Pak ale dodává: „Ale musíme si uvědomit, že kauza Čapí hnízdo a reklama není trestní oznámení na Andreje Babiše, ale na manažery, kteří tu reklamu do svých firem dali a zavedli a zaúčtovali. Andrej Babiš nebyl manažerem těch firem, které to obdržely.“

Řešilo se i téma žaloby na prezidenta Miloše Zemana, kterou Goláň aktivně podporuje. První dva body této žaloby, které se týkají prezidentova prvního volebního období, jsou prý v žalobě podstatné, jelikož ukazují jakousi kontinuitu Zemanova chování. Záměr podání žaloby komentuje se slovy, že pokud by se dostala k Ústavnímu soudu, mohla by vytvořit určité mantinely do budoucna. Hlavním přečinem Zemana vidí možné ovlivňování soudců. Kvůli jednomu skutku by prý ústavní soudci těžko Zemana zbavili mandátu. Pokud prý Sněmovna žalobu neschválí, ponesou to poslanci „historicky na svých bedrech“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…