Kam tečou peníze pro Ukrajinu. Přiznání válečníka a pomocníka vlády USA

28.05.2024 10:54 | Monitoring

Erik Prince sloužil u speciální jednotky SEAL a je zakladatel soukromé vojenské společnosti Blackwater, která byla pro USA v klíčová v konfliktech v Afghánistánu a Iráku. V interview s Tuckerem Carlsonem se bavil jednak o konfliktu na Ukrajině, který podle něho neměl vůbec začít, ale také o tom, že americká výzbroj je zastaralá, předražená a na Ukrajině už o ni není zájem. Varoval, že končí jaro a začíná suché počasí, které je ideální pro tanky. Rusové podle něho chtějí ponížit Západ a zajistit, že Ukrajina už pro ně nikdy nebude problém.

Kam tečou peníze pro Ukrajinu. Přiznání válečníka a pomocníka vlády USA
Foto: Repro X
Popisek: Eric Prince, zakladatel soukromé vojenské společnosti Blackwater

Prince se nejprve zaměřil na efektivitu dronů, které dle něj změnily bojiště. Poznamenal, že největší ztráty v Iráku a Afghánistánu způsobovaly nastražené, podomácku vyrobené výbušniny. A dron je v podstatě způsob, jak tuto výbušninu dostat někam letecky. I přes silné rušení, ve kterém jsou Rusové dost dobří. Americké síly se prý z konfliktu na Ukrajině příliš neučí. A o americké zbraně není v prostředí silných rušiček velký zájem. Což není překvapení, vzhledem k tomu, že během války proti terorismu nebojovaly USA proti vyspělým protivníkům. Ale teď, když proti sobě soupeří státy, tak americké systémy selhávají.

„Střela Javelin, kterou daňovým poplatníkům Raytheon prodává za 200 000 dolarů za jednu, s odpalovacím zařízením za 300 000 dolarů, se dá použít jen na první střelu při přepadení. Když trefíte tank, tak ten bude horký, hoří a další střely se budou na toto horko navádět. Takže Ukrajinci místo 200 000dolarové rakety od Američanů začnou používat svoji za 29 000 dolarů a funguje stejně dobře,“ popsal. Dodal, že jako daňoví poplatníci by se Američané měli starat o to, že jejich peníze nebyly dobře vynaloženy.

Zmínil i jiná bojiště. Například v Rudém moři Hútíové používají drony za 20 tisíc až 50 tisíc dolarů k útoku na lodě a dvě střely, které se na takový dron vypálí, stojí 2 miliony dolarů každá. Dále mluvil o tom, jak se Rusové zlepšují. Zmínil například, že pokud byste vystřelili na Rusy před rokem a půl (zřejmě dělostřelecky), trvalo by jim hodinu a půl, než by přesně opětovali palbu. „Teď jim to trvá dvě až tři minuty,“ uvedl s tím, že právě na Ukrajině týpek v garáži, kterému jde o život, vymýšlí nové věci, zatímco ve Washingtonu stále dávají peníze pořád těm samým firmám.

Proč to pokračuje? Podle Prince peníze pořád tečou a zodpovědnost je nulová. Řečnicky se zeptal, kdo byl potrestán za debakl v Afghánistánu, kde USA „nahradily Tálibán Tálibánem“. Kongresmani, se kterými mluvil, si zoufají, protože se snaží omezit tok peněz a dosáhnout odpovědnosti, ale nedaří se. Lobbisté ve Washingtonu prý rozdají miliony a tok peněz se proto nezastaví. „Je to skutečně odporné,“ okomentoval Prince. Kritizoval také, že USA nechaly vybavení za miliony dolarů v Afghánistánu, když se odtud stáhly.

Odpovídal také na otázku, proč mohou politici tak snadno Američany zmanipulovat do věčných válek. Je to podle něj proto, že americké ozbrojené složky jsou na 100 % dobrovolné. Tudíž je v nich ani ne procento populace, další tři až čtyři procenta znají ty, kdo slouží, a zbylých 95 % „nemá páru“ a hlavně nemá žádný osobní zájem, takže se snadno nechají „zblbnout pozérskými trouby ve Washingtonu“. Prince také uvedl, že ti, kdo sloužili v ozbrojených složkách, jsou znechuceni politickými představiteli, kteří dostávají USA do dalších válek a pak se přesouvají na vysoká místa v obranném průmyslu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Šebesta

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jaký je rozdíl mezi pomoci Ukrajině z USA a ČR? USA na tom vydělává,a ČR nám to bere všem z pěněženky., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 28.05.2024 11:22:39
V USA vůbec netají se tím, že z takzvanépomoci Ukrajině 90% zůstává v USA a jen 10% jde na Ukrajinu a to ještě ve formě válečné půjčky, kterou bude za Ukrajinu splácet Evropa. V USA z těch peněz se vyrábí nové zbraně na další války tedy se podporuje výroba, zaměstnanost a obnovují zbraně. Co dává Ev ropa jde bez návratu do pekla. A Fiala se šťastně culí za každou pochvalu že nám ukradl peníze a dal je na zabíjení. Peníze z USA nedává stát , ale investuji je společnosti, které navíc berou jako ručení majetek na Ukrajině, hlavně pozemky. Tedy my budeme platit to co navíc zíslají USA firmy na Ukrajaině., Hurá to je nadherný kšeft Fialo. A ni v USA netají, že vyvolali tu válku a že na ni vydělávají a přitom ničí konkrenci schopnost Evropy a ničí ekonomiku Ruska.

|  25 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…