Kandidoval s tím, že je schopen ústupků. Ale pak... Na ČRo zaznělo, jaký byl Zelenskyj před válkou

03.08.2022 21:12

Prezidenta Zelenského jsme si zvykli vídat v zeleném tričku a vojenském oblečení apelujícího na celý západní svět, aby s pomocí Ukrajině neotálel. Jako vojenský lídr zatím víc než uspěl. Ale jaký je politik? Hovořil o tom historik Marek Příhoda z Ústavu východoevropských studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Českém rozhlase Plus.

Kandidoval s tím, že je schopen ústupků. Ale pak... Na ČRo zaznělo, jaký byl Zelenskyj před válkou
Foto: Reprofoto: YouTube Českého rozhlasu
Popisek: Marek Příhoda

„Volodymyr Zelenskyj do roku 2019, než se stal prezidentem a než uspěla v parlamentních volbách jeho politická síla Sluha lidu, tak byl člověkem mimo politiku. Vlastně ty signály, že by měl zájem o nějaké politické angažmá, dával najevo někdy od konce roku 2017 a ukrajinskou společností byl vnímán jako někdo, kdo je novým člověkem v politice. A myslím, že to bylo jeho velké plus. Zároveň to s sebou neslo i jistou nezkušenost, která se projevovala v první době – a samozřejmě i v tom, že jaksi byl podceňován svými politickými konkurenty na Ukrajině,“ poznamenal Příhoda úvodem k ukrajinské hlavě státu.

Následně zmínil dvě věci, které souvisí s jeho počátkem prezidentství.

„Ta první věc, jak už jsem naznačil, bylo jednoznačné očekávání nových lidí v politice. Totiž ukrajinská společnost ve své většině už měla dost těch takzvaně tradičních politiků, kteří se pohybovali vlastně v ukrajinské politice od konce 90. let. Koneckonců příkladem byl i hlavní soupeř potom Volodymyra Zelenského, Petro Porošenko. To znamená, on vzešel z nějaké poptávky po nových lidech, po nové politice.

Anketa

Líbí se vám kampaň, ve které SPOLU staví Babiše vedle Putina?

1%
97%
hlasovalo: 29284 lidí
Druhá věc, která je důležitá a týká se přímo politiky, a které se musel Volodymyr Zelenskyj věnovat, je slib ukončení války. To znamená, on přišel s mandátem míru, tím nechci říct, že by jeho soupeři slibovali válku. Pokud by to někdo na Ukrajině v roce 2019 udělal, tak nemá šanci na úspěch. Nicméně Volodymyr Zelenskyj přišel s tím, že v zájmu míru je ochoten k nějakým určitým ústupkům, včetně třeba jednání přímo s ruským prezidentem, což například jeho hlavní soupeř Petro Porošenko odmítal,“ podotkl Příhoda. „Druhá věc, kterou samozřejmě sliboval, a je to tradiční téma ukrajinské politiky od 90. let, to je zlepšení sociální situace a boj vlastně s korupcí,“ dodal historik.

Řeč byla také právě o korupci a o tom, zda se s ní zadařilo pohnout.

„Ty výsledky jsou dost sporné. Je potřeba říct, že všichni, kdo přišli vlastně k moci na Ukrajině, myslím tím prezidenty a jejich politické strany, tak slibovali boj s korupcí. Zároveň odcházeli s tím, že za nimi byly korupční skandály. To se týká úplně všech. Zároveň Volodymyr Zelenskyj se tomu nevyhnul. Myslím, že ty volby v roce 2019, které vlastně pro některé vnější pozorovatele byly překvapením, kdo znal ukrajinské poměry, tak to do jisté míry mohl očekávat, takhle velkou politickou změnu. Tak vlastně ještě rovněž před válkou, kdybychom se vrátili strojem času – teď je hlavním tématem válka, mobilizace armády, vojenské operace – nicméně kdybychom se měli možnost vrátit někdy těsně před únor 2022, tak bychom zjistili, že i kolem Volodymyra Zelenského, v jeho okolí, bylo podezření z korupce. Vlastně investigativní novináři upozorňovali na to, že například program, který byl jeho jakýmsi hlavním heslem, výkladní skříní, velká výstavba, že dochází k rozkrádání peněz, které končí v kapsách mužů blízkých prezidentovi,“ řekl Příhoda.

Zelenskyj dle jeho slov podezření vyvracel. „Zároveň sliboval nějaké mechanismy, které by podobným věcem zabránily, to znamená vnést větší transparentnost. Reálné kroky moc nenastaly, byly spíš ve fázi nějakého slibu. Především v souvislosti s tím, že Zelenskyj pokračoval v tom kurzu sbližování s EU – a byl tady předpoklad, že EU sama si vynutí podobné zákony, které vlastně zlepší nejenom to prostředí ekonomické, ale hlavně, co bylo problémem Ukrajiny od 90. let, byl právní systém. Tedy jednak zákony, jednak soudy,“ dodal Příhoda.

A bude Zelenskyj vhodný šéf i pro dobu mírovou?

„Nechci tipovat, můžu usuzovat z toho, jak teď Zelenského pozoruji. Myslím, že jako politik zraje. To, že neselhal, a bylo to pro mnohé překvapením, bylo dáno tím, jaký byl jeho obraz, obecně, před únorem tohoto roku. Obraz se dal shrnout do věty: Z nějaké náhody historické nebo z vůle oligarchů se herec stal prezidentem. Nevnímalo se vlastně zázemí Volodymyra Zelenského, rodinné, jeho podnikatelské úspěšné aktivity a tak dále. To znamená, že on se už osvědčil jako schopný manažer. Já bych především řekl, že pokud si představíme situaci, a doufejme, že nastane brzy, že válka skončí, nastane poválečná obnova země, tak si myslím, že teď momentálně jaksi v ukrajinské politice není nikdo jiný, kdo by to mohl nějakým způsobem manažovat nebo zvládat.

Volodymyr Zelenskyj má obrovský kredit, já bych možná uvedl jeden údaj: Když byly volby v roce 2019, Zelenskyj získal ve druhém kole zhruba tři čtvrtiny hlasů. Když byly dělány průzkumy před válkou, jaksi Volodymyr Zelenskyj měl podporu 20 procent. Opět nic neobvyklého v ukrajinské politice, takové pády z výšin popularity jsme na Ukrajině zažili – nicméně teď i v průběhu války probíhají jaksi průzkumy veřejného mínění a ukazuje se, že Zelenskyj i přes tu kritiku, která zaznívá nikoliv oficiálně, ale řekněme na sociálních sítích je to patrné, že ukrajinská společnost je rozdělená, tak přece jenom tu zemi konsolidoval a důvěřuje mu přes 90 procent lidí momentálně,“ dodal Příhoda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…