Kardinál Duka krotí vášně: Za některá rozhodnutí bychom vládě měli být vděčni. Srovnávání s dobou komunismu je prý nesmysl

10.04.2020 20:21

O tom, jak věřící prožívají letošní velikonoční svátky poznamenané pandemií koronaviru, v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu na ČRo hovořil kardinál a arcibiskup pražský Dominik Duka. I přesto, že věřící se budou muset přeorientovat na bohoslužby přenášené online či prostřednictvím televizního vysílání, mohou být nynější svátky autentičtější než ty minulé. Lidé by, dle Duky, měli restrikce přijaté státem respektovat a být za ně i vděčni. Slova některých křesťanů, že nynější situace je horší než za minulého režimu, odmítl.

Kardinál Duka krotí vášně: Za některá rozhodnutí bychom vládě měli být vděčni. Srovnávání s dobou komunismu je prý nesmysl
Foto: Martina Řehořová
Popisek: Kardinál Dominik Duka

Anketa

Chcete, aby byl Andrej Babiš předsedou vlády i po volbách v roce 2021?

85%
15%
hlasovalo: 34312 lidí
Kardinál Duka se vzhledem k zavedeným opatřením musel dnes při kázání velkopáteční mše spolehnout na přenos prostřednictvím internetu. Přenos přes sociální sítě se dle jeho slov vydařil a bohoslužbu konající měli i přes prázdné lavice před sebou pocit, že jsou s lidmi spojeni.

Kardinál zmínil, že zároveň je aktuální čas spojený i s židovským svátkem Jom kipur, tedy dnem smíření, a tehdy do chrámu vstupoval pouze velekněz. Sám by však byl i přes hladký průběh bohoslužby radši, kdyby vše proběhlo v normálním režimu.

Problematiku, jak se má církev zachovat v nynější situaci, řešil Duka i s epidemiologem Romanem Prymulou. Zmínil, že i přesto, že věřící nyní prožívají nejvýznamnější období, nemohou být privilegováni. „Nemůžeme se my věřící vyčlenit ze společnosti s tím, že máme pouze my privilegia,“ podotkl. Někteří lidé si dokonce své pokyny zpřísňovali, jiní jsou, jak podotkl, k nařízením laxní. On sám chtěl najít nějakou zlatou střední cestu.

Výtky některých křesťanů, že nynější opatření jsou prý horší než ta za minulého režimu, Duka mírní slovy, že „komunisté neřešili pandemii“. Upozornil, že během komunismu při různých výskytech nemocí nemohli ani za nemocnými do nemocnic a opatření byla v mnohých oblastech podobná. Současná opatření přijatá českou vládou nepovažuje za špatná. Za mnohá rozhodnutí „můžeme být vděční“ a lidé by měli mít respekt.

Připomněl, že nynější velikonoční svátky mohou být autentičtější než ty minulé. Na tato jeho slova upozornil včera i premiér Andrej Babiš (ANO) během svého druhého mimořádného projevu. Autentičnost nynějších svátků popsal arcibiskup i na sobě, na tom, že i v rámci svého pobytu v karanténě měl více času se do hloubky věnovat bibli.

K současné pandemii říká, že jsou věci, které Bůh dopouští, a že by to mohla být „boží výzva“. Musíme si uvědomit, že jsme do situace vstoupili my a neseme za ni také svou zodpovědnost.

Situaci z pozice katolické církve vnímá i za šanci. I tato doba se dá využít k dobrým věcem. Upozornil například na případy, kdy církevní hodnostáři, často i původním povoláním lékaři, vyšli do nemocnic a hojně pomáhají.

Závěrem pak kardinál Duka pronesl modlitbu, v níž vzpomenul na ty, kteří při pandemii přišli o život, a věřícím popřál požehnané svátky.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…