Katastrofa? Ukrajina nebude mít čím topit, chce od nás peníze. Hrozí nejhorší

29.08.2022 7:54

Že v Česku nebude zima jako ty předchozí, je téměř jisté. Jaká však bude situace na Ukrajině? Podle britského Guardianu ještě mnohem horší. Šéf ukrajinského Naftogazu Vitrenko uvádí, že centrální topení bude nastaveno na 17–18 stupňů Celsia. Bude se spouštět později a topit se bude kratší dobu. A to jen pokud Ukrajina dostane od Západu peníze, aby si mohla přes evropský trh koupit ruský plyn. Bez něho hrozí, že se někde nebude topit vůbec, nemluvě o tom, že může dojít i k výpadkům elektřiny. A ještě je zde možnost, že Rusové zaútočí na plynovou infrastrukturu.

Katastrofa? Ukrajina nebude mít čím topit, chce od nás peníze. Hrozí nejhorší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Plynoměr, ilustrační foto

Anketa

Hlasoval/a byste jako poslanec/poslankyně pro vyslovení nedůvěry vládě?

98%
1%
hlasovalo: 38963 lidí
Řada evropských států se připravuje na nejtvrdší zimu za celá desetiletí, nedostatek plynu už působí problémy vládě Petra Fialy. Dle britského listu Guardian ani Ukrajina nezůstane výjimkou. Jurij Vitrenko, šéf ukrajinského státního podniku Naftogaz, uvedl, že termostaty u centrálního topení budou nastaveny, aby se spouštěly později a na nižší teplotu, konkrétně mezi 17 a 18 stupni Celsia. To je o čtyři stupně méně, než na co jsou Ukrajinci zvyklí. Vitrenko také doporučil, aby se lidé zásobili dekami a teplým oblečením pro případ, že teploty půjdou pod zimní průměr minus deset stupňů. A „topná sezóna“, tedy období, kdy bude centrální vytápění zapnuté, také potrvá kratší dobu, uvádí Vitrenko dle Guardianu.

Ukrajinské plány spoléhají na to, že Ukrajině její západní podporovatelé poskytnou finanční prostředky, aby mohla dovézt 4 miliardy kubíků plynu, a také na to, že Rusové nezasáhnou žádné zařízení plynové infrastruktury nebo dále neomezí přítok plynu do Evropy.

Dle Vitrenka přitom nedostatek plynu úzce souvisí s nedostatkem elektřiny. „Bez (západní) finanční podpory nám bude chybět plyn, a to bude znamenat velké riziko výpadků proudu,“ řekl. V březnu totiž Naftogaz některým energetickým společnostem poskytoval plyn, když válka zastavila dovoz uhlí. „Bez toho by nebyla elektřina,“ vysvětlil Vitrenko. Dodal, že bez dodávek plynu hrozí velké části Ukrajiny blackout – tedy výpadek elektřiny. „Když jde o vytápění, pokud nebudeme mít 2 miliardy kubických metrů plynu, tak některé domácnosti nebudou dostatečně vytápěny,“ objasnil.

Dle Guardianu má Ukrajina 60 % plynu ze svých vlastních zdrojů. Zbytek dováží z Evropské unie za tržní cenu. Přímo z Ruska plyn nekupuje od roku 2014, ovšem plyn, který kupuje z EU, je ruský a teče přes plynovody na Ukrajině. Tento systém byl zaveden, aby Rusko nemohlo využívat plyn k ovlivňování Ukrajiny, protože kontrakty s Ruskem byly velkým zdrojem korupce, kdy Rusko výměnou za levný plyn mělo slovo v ukrajinské politice.

Dle Guardianu potřebuje Ukrajina 10 miliard dolarů na dovoz plynu. Vitrenko si je celkem jist, že spojenci rozumí tomu, že Ukrajina tyto peníze potřebuje, ale protože je válka, tak si nemůže být jist tím, že je dostane.

Zmíněná čísla se však promění, pokud by Rusko zaútočilo na plynovou infrastrukturu či elektrárny. Přibližně 50 % všech zdrojů plynu je v oblasti Charkova, asi 6,5 kilometru od fronty. Pokud by byly poškozeny zásobníky, musela by Ukrajina dovézt ještě více. A samozřejmě je zde riziko, že Rusko omezí dodávky plynu do EU, což ještě vyšponuje cenu.

Naftogaz je od července v bankrotu, protože nesplnil závazky vůči věřitelům. Jako důvod uvedl, že řada zákazníků kvůli válce nemůže platit. Za normálních okolností by prý nakoupili plyn v EU a prodali ho se ziskem. Ale protože ceny rostou raketovým tempem a nezaměstnanost kvůli válce také, Ukrajina bude muset ceny energie dotovat. Vláda také chystá nouzová opatření jako dieselové generátory a přenosné bojlery pro případ, že se Rusko zaměří na plynovou infrastrukturu a dojde k výpadkům. Ty by mohly nahradit výpadky až pro 200 tisíc lidí. „Pokud bude odříznuto velké město, jako je Kyjev nebo Charkov, tak to nebude stačit, ale na vesnicích to může změnit situaci,“ komentoval Vitrenko a dodal, že záleží na úrovni poškození.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…