Kauza s Vondrou se bude řešit na výkonné radě ODS

19.02.2011 9:20

Přibývající důkazy v kauze ProMoPro nepřidávají vrásky jen ministru obrany Alexandru Vondrovi, ale celému vedení ODS. K situaci se vyjadřují jen pod podmínkou anonymity a tvrdí, že situace začíná být neúnosná. Příští týden chce ODS řešit situaci neoficiálně a následně téma prodiskutovat i na výkonné radě.

Kauza s Vondrou se bude řešit na výkonné radě ODS

Stále více nových důkazů se objevuje v kauze více než půlmiliardové zakázky pro ProMoPro. Podle posledního zjištění stát přišel až o 240 milionů korun. Ministr obrany Alexandr Vondra, který měl před dvěma lety české předsednictví EU na starosti a jehož podřízení smlouvu s ProMoPro připravili, ale zatím nečelí tlaku ani od koaličních partnerů, ani od spolustraníků. Někteří z nich sice po dalších a dalších zjištěních říkají, že kauza narůstá do neúnosných rozměrů, ovšem pod podmínkou zachování anonymity.

Sledujeme Kauzu Vondra 
Sledovali jsme Kauzu Drobil

Psali jsme:
Vondra s Dobešem musí skončit, křičí ČSSD
Známý majitele ProMoPra Veverka: Kalousek ví víc než já

Případ řeší protikorupční i rakouská policie

Věcí se už zabývá protikorupční policie a kvůli podezření z praní špinavých peněz i rakouské orgány. Jak deník Právo informoval, z částky 525 miliónů korun, které získalo ProMoPro z úřadu vlády za zajištění audiovizuální techniky v době našeho předsednictví, poslala tato firma celkem 378 miliónů korun společnosti NWDC. Ta poté převedla bezmála 135 miliónů korun na účet londýnské společnosti s offshorovou strukturou Deeside Service. Právě tyto peníze ale nakonec skončily na termínových kontech v Rakousku. Ministr financí Miroslav Kalousek mluví o "standardním vyšetřování nestandardní zlodějiny".

Po Drobilově odchodu je Vondra  jediným politicky aktivním členem vedení ODS 

Velmi opatrně s odkazy na postupné vyšetřování se k situaci staví premiér Petr Nečas, který už Vondru nebrání s takovým nasazením jak na začátku. Nečas se údajně bojí přijít po Pavlu Drobilovi o dalšího místopředsedu strany ODS. Po odchodu Drobila je totiž Vondra jediným politicky aktivním členem vedení.

"Vondra dobrovolně neodstoupí, ale ta věc začíná stranu stahovat dolů. S hrůzou čekáme, co přijde příště. V ODS to bublá a čeká se buď na impulz zvenčí, anebo to vybublá zevnitř ODS," říká pod podmínkou anonymity významný člen ODS Lidovým novinám.

Situací se bude zabývat i výkonna rada ODS

Podle informací LN by o věci měli neoficiálně diskutovat zástupci vlivných regionů ODS a téma se samozřejmě přesune i na jednání výkonné rady ODS 28. února.

Související:
V kauze ProMoPro je další podezřelá 70ti milionová transakce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nip

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…