Kdepak Velikonoce. Žádné náboženství, hezky oslavujte transsexuály, vyzval Biden

30.03.2024 18:02

„Prohlašuji 31. březen 2024 jako Den transgenderové viditelnosti. Vyzývám všechny Američany, aby se k nám přidali a pozvedli životy a hlasy transgender lidí v celé naší zemi a aby pracovali na odstranění násilí a diskriminace na základě genderové identity,“ prohlásil americký prezident Joe Biden. Načež Bílý dům přišel se zákazem náboženských témat u oslav Velikonoc.

Kdepak Velikonoce. Žádné náboženství, hezky oslavujte transsexuály, vyzval Biden
Foto: Repro: X
Popisek: Projev prezidenta Spojených států amerických Joea Bidena v Kongresu

Joe Biden vydal prohlášení stran jím založeného „Dne transgenderové viditelnosti“, který připadá na 31. březen. Má to být oslava trangenderových lidí, oslava jejich statečnosti, odvahy, srdnatosti, s jakou celé USA vedou do budoucnosti plné tolerance a lásky.

„V Den transgenderové viditelnosti oceňujeme mimořádnou odvahu a příspěvky transgender Američanů a znovu potvrzujeme závazek našeho národa vytvořit dokonalejší unii – kde jsou všichni lidé stvořeni sobě rovni a je s nimi po celý život zacházeno stejně,“ provolal Joe Biden.

Biden pochválil svou administrativu za to, co všechno v otázce LGBTQI+ komunity vykonala a o co se zasloužila. „Jsem hrdý na to, že moje administrativa od začátku stojí za spravedlností a snaží se zajistit, aby komunita LGBTQI+ mohla žít otevřeně, v bezpečí, důstojně a s respektem. Jsem hrdý na to, že jsem jmenoval transgender lídra do své administrativy a že jsem ukončil zákaz služby transgender Američanů v naší armádě bez popírání vlastní identity. Jsem hrdý na to, že jsem podepsal zákon o respektu k manželství, který zajišťuje, že každý Američan si může vzít osobu, kterou miluje,“ promluvil s citem k národu Joe Biden.

Biden však zvedl varovně prst. Vůči transgender Američanům se dějí mnohá příkoří a nespravedlnost, kterou současný prezident USA nebude tolerovat a bude proti nim bojovat do posledního dechu. „Extrémisté navrhují stovky nenávistných zákonů, které se zaměřují na transgender děti a jejich rodiny a děsí je – umlčují učitele, zakazují knihy a dokonce vyhrožují rodičům, lékařům a sestrám vězením za to, že pomáhají rodičům s péčí o jejich děti. Tyto zákony útočí na naše nejzákladnější americké hodnoty: svobodu být sám sebou, svobodu činit vlastní rozhodnutí o zdravotní péči a dokonce i právo vychovávat vlastní dítě. Není žádným překvapením, že šikana a diskriminace, které transgender Američané čelí, zhoršuje krizi duševního zdraví našeho národa a vede polovinu transgender mládeže k tomu, aby v minulém roce uvažovala o sebevraždě. Epidemie násilí na transgender ženách a dívkách, zejména na ženách a dívkách jiné barvy pleti, si přitom stále vyžádá příliš mnoho životů. Dovolte mi, abych byl jasný: Všechny tyto útoky jsou neamerické a musí skončit. Nikdo by neměl být odvážný, jen aby byl sám sebou,“ praštil Biden rétoricky pěstí do stolu.

Tím nejspíš narážel na svého protikandidáta v prezidentských volbách, které proběhnou letos v listopadu. Donald Trump se podle korespondentky z Bílého domu mediální skupiny PBS Laury Barrón-Lopézové chce postarat o to, aby Bidenova politika vstřícnosti skončila. „Od zahájení své kampaně se bývalý prezident Donald Trump zaměřoval na LGBTQ lidi, na transgender lidi. Napadl genderově potvrzující péči o nezletilé i jejich schopnost sportovat. A slibuje, že v případě zvolení plánuje rychlou akci. Donald Trump, bývalý prezident Spojených států a současný kandidát na prezidenta USA: ,Prvního dne podepíšu nový výkonný příkaz o snížení federálního financování jakékoli škole prosazující teorii kritické rasy, transgender šílenství a další nevhodně rasový, sexuální nebo politický obsah na naše děti‘,“ citovala Laura Barrón-Lopézová slova Donalda Trumpa.

Anketa

Škodí Andrej Babiš České republice?

13%
85%
hlasovalo: 41571 lidí
Ale Biden má našlápnuto. V projevu ke Dni transgenderové viditelnosti ukázal, jak pracuje na ochraně transgender lidí. „Moje administrativa zároveň pracuje na zastavení šikany a obtěžování transgender dětí a jejich rodin. Ministerstvo spravedlnosti podniklo kroky k potlačení extrémních a neamerických státních zákonů zaměřených na transgender mládež a jejich rodiny a ministerstvo spravedlnosti spolupracuje s donucovacími orgány a komunitními skupinami v boji proti nenávisti a násilí,“ nechal se slyšet Biden. Ukázal, že se chce a stará o duševní pohodu transosob. „Moje administrativa také poskytuje specializovanou nouzovou podporu duševního zdraví prostřednictvím naší celostátní záchranné linky pro sebevraždy a krizové situace – každý LGBTQI+ mladý člověk v nouzi může zavolat na číslo ,988‘ a promluvit si s poradcem vyškoleným na jeho podporu.“

Joe Biden ukázal, že se stará o transgender lidi i po stránce finanční. Ukázal, že na federální úrovní lze žádat o dávky. „Zpřístupňujeme veřejné služby pro transgender Američany, včetně inkluzivnějších pasů a snadnějšího přístupu k dávkám sociálního zabezpečení.“

Nakonec vyslal Buden směrem k transgender osobám lásku. „Dnes posíláme zprávu všem transgender Američanům: Jste milováni. Jste vyslyšeni. Jste pochopeni. Patříte k nám. Jste Amerika a celá moje administrativa a já vám držíme palce,“ vyznal se prezident USA a vyhlásil 31. březen Dnem transgenderové viditelnosti.

Ve stejnou chvíli se chystají v Bílém domě i tradiční oslavy Velikonoc. Tam už tolik lásky Bidenova administrativa neukazuje. O věci informuje The New York Post. „Dětem Národní gardy je zakázáno předkládat návrhy náboženských velikonočních vajíček na uměleckou akci ,Celebrating National Guard Families‘ v roce 2024 v Bílém domě,“ píše list a připomíná, že se jedná o dlouholetou tradici, kterou Biden letos v Bílém domě nedovolí. Oslavy však nezakáže. V Bílém domě proběhnou. Jen nesmí při tomto náboženském svátku připomínat jakékoliv náboženské symboly. Děti mají na vajíčka nakreslit hrdinské činy Národní gardy. Pozvánka na oslavy u Bílého domu mluví jasně. Návrh velikonočního vajíčka „nesmí obsahovat žádný pochybný obsah, náboženské symboly, zjevně náboženská témata nebo stranická politická prohlášení“, stojí na letáku, který láká Američany k oslavě u Bílého domu. Z návrhů dětí pak etablovaní umělci vyberou ty nejlepší a namalují je profesionálně na vajíčka. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…