Kdyby se volilo u nás: Babiš dvacet procent přede všemi. Mezi ODS, TOP 09 a lidovci lidé nevidí rozdíl

01.10.2023 12:12 | Monitoring

Podle průzkumu agentury STEM pro CNN Prima News by případné volby v ČR v září vyhrálo hnutí ANO. Získalo by necelých 31 % hlasů. Na druhém místě by se umístila ODS s 13 %. Třetí by byla SPD s 10,9 %, čtvrtí by se umístili Piráti. TOP-09, STAN a KDU-ČSL se o kousek dostaly nad pětiprocentní hranici.

Kdyby se volilo u nás: Babiš dvacet procent přede všemi. Mezi ODS, TOP 09 a lidovci lidé nevidí rozdíl
Foto: Reprofoto: CNN Prima News
Popisek: Andrej Babiš v pořadu K věci

Agentura STEM sestavila pro CNN Prima News volební model září 2023. Volby by s velkým náskokem vyhrálo hnutí ANO, a to s 30,8 % „České politické scéně zcela dominuje hnutí ANO. Zůstává nadále neohroženo v pozici lídra opozičních hlasů, a to se široce společensky rozkročenou voličskou základnou,“ uvedla agentura. Oproti květnovému volebnímu modelu si hnutí ANO nicméně pohoršilo, i když jen o 2,7 p. b.

 O 17,7 p. b. zaostává na druhém místě ODS (13,1 %). Nad 10 % už má dále jen SPD (10,9 %). Piráti jsou na čtvrtém místě s 9,6 %.

Zbylé koaliční strany současné vlády by se do Poslanecké sněmovny dostaly o fous. Hnutí TOP 09 by se do ní dostalo s 5,4 %, STAN s 5,3 % a KDU-ČSL by získala 5 % přesně.

Někteří voliči koalice SPOLU, která se skládá z ODS, KDU-ČSL a TOP-09, jsou ve výběru strany nerozhodní. Podle agentury STEM to je zapříčiněno nejistotou výsledku, zda se strany dostanou nad pětiprocentní hranici. „Tato proměnlivá podpora se u obou menších stran projevuje v nejistotě výsledku pohybujícího se kolem pětiprocentní hranice,“ stojí v analýze agentury.

Agentura STEM upozornila, že voliči vládní koalice nevidí v dalších politických stranách alternativu, a proto nelze pozorovat jejich přesun k jiným politickým uskupením.

Nad pětiprocentní hranici se nedostala Komunistická strana Čech a Moravy (4,3 %), ani Sociální demokracie – SOCDEM (4,0 %). Hnutí Roberta Šlachty Přísaha by získalo 3,2 procent.

Dále strany Svobodní (2,8 %), Zelení (2,7 %), PRO Jiřího Rajchla (1,2 %) a Trikolora (1,1 %) by nedosáhly ani na stálý příspěvek na činnost. Ten je jen pro politické strany, kterou ve volbách do Poslanecké sněmovny získají aspoň 3 % hlasů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

ANO 20% předevšemi., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusespartyza8 , 01.10.2023 12:47:55
Koukněte co provádí snad nejhloupější poslankyně Kovářová že STAN na Prima News a musí vám to být jasné.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…