Kdybychom byli ostrov, ceny energie by byly nepochybně nižší. Ale my jsme propojeni, vysvětloval v rádiu expert na energie

04.11.2021 19:18

Pomůže odběratelům snížení záloh na dodávky energií od dodavatelů poslední instance na padesát, respektive 40 procent do konce roku? Jak se od ledna zvedne cena plynu a elektřiny u ČEZ? Pomůže nulová DPH zmírnit růst cen energií? Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl Jiří Gavor, ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií.

Kdybychom byli ostrov, ceny energie by byly nepochybně nižší. Ale my jsme propojeni, vysvětloval v rádiu expert na energie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dráty vysokého napětí, ilustrační foto

Slýcháme, že hlavním viníkem zdražení energií jsou vysoké ceny emisních povolenek, potažmo tedy Evropská komise. Co se tedy stalo, že ceny, zejména plynu, vystřelily tak náhle? „Emisní povolenky to nakoply. Byla to velká událost před dvěma lety až před rokem, kdy jejich ceny vyletěly násobně. Od té doby ceny elektřiny jdou vzhůru, ale co se týče plynu, tak jsme žili dlouho, až do pololetí tohoto roku, v klidu. Nicméně celý ten mechanismus byl následovný: drahé povolenky zdražily výrobu elektřiny a tepla z uhlí. Vznikla tedy poptávka, velice silná poptávka po levnějším a ekologičtějším plynu, který těch povolenek potřebuje daleko méně,“ poznamenal mimo jiné Gavor.

Díky jádru bychom měli být ve výrobě elektřiny soběstační. Proč nás tedy ovlivňují ceny na německé burze v Lipsku? „My jsme propojeni. To je jeden systém. Vskutku, kdybychom byli izolovaným ostrovem, ceny by byly nepochybně nižší. Nicméně vlastně kdybych byl jenom byrokrat, tak bych řekl: přistoupili jsme do Evropské unie, podepsali jsme nějaké dohody, nemůžeme to udělat. Ale já bych se to pokusil vysvětlit i z toho praktického hlediska. Když je jeden velký, prakticky celoevropský systém, tak je daleko robustnější. Je daleko lépe chráněný proti nenadálým výpadkům. Koneckonců i u nás může rychle vypadnout jeden jaderný blok a tisíc MW je dole, navíc se k tomu můžou připojit další poruchy. Celkově ten systém je více stabilní. A koneckonců si musíme také uvědomit, že nyní sice vyvážíme, ale s ohledem na předpokládaný budoucí výkon, kdy nám bude ubývat kapacita v uhelných elektrárnách, můžeme se změnit a z pozice exportéra se během několika let dostaneme do pozice importéra,“ zdůraznil Gavor.

Následně se i vyjádřil ke krachu Bohemia Energy a k tomu, zda selhal Energetický regulační úřad. „Myslím si, že to je příliš tvrdé vyjádření, že selhal. Asi by těžko bylo v lidských silách úředníků na ERÚ všechno dopředu předpokládat. To, co ani vlastně mnozí účastníci trhu, mnozí obchodníci neočekávali, že se v takové míře projeví. To znamená, že naprostá omezení dodávky, konec činnosti, odevzdání licence. Ano, regulátor má pravomoc regulovat trh, nemá ale pravomoc ovlivňovat trh,“ zmínil Gavor. „Budeme se muset poučit a dopředu předcházet takovým situacím a upravit energetickou legislativu,“ dodal Gavor, že nelze vyloučit krachování dalších společností.

Gavor odpověděl i na otázku, zda existuje oboustranná závislost, co se týče ruského plynu a Evropy. Opravdu se Evropa neobejde bez ruského plynu a Rusko bez evropských odběratelů? „Nepochybně. Evropa je pořád největší trh a hlavně solventní, solidní zákazník. Takže pro Gazprom, Rusko, státní kasu je prodej na evropském trhu zásadní,“ sdělil Gavor.

Ten také vyjádřil obavy z toho, že lidé, kteří si ponechali kotle na tuhá paliva, budou opět spalovat kdeco. „Ale doufám, že krátkodobá. Vycházím z toho, že když už někdo opustil topení na uhlí, tak vracet se k tomu... když si už zvyknete na ten komfort čistého topení, ať už zemním plynem nebo elektřinou, to opravdu asi nečekám, to už bude výjimečný případ. Doufám, že to je jen reakce na krizovou situaci, která bohužel nyní nastala,“ dodal. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…