Když to šlo za Husáka, půjde to dneska taky. Hustá dvojka Stropnický- Maláčová opět vysílala

24.09.2021 12:21

Duo Jana Maláčová a Matěj Stropnický se tentokrát vrhlo na téma bydlení. A prosazují masivní intervenci státu. Napříkald při výstavbě bytů. „Šlo to za Husáka, půjde to dneska taky,“ slibuje Jana Maláčová deset tisíc státních bytů ročně. Hodlají se inspirovat opatřeními z Berlína, Mnichova a Vídně, která prý zabrání tomu, aby si peníze shrábli developeři. Daň z převodu nemovitstí se má vrátit a více zdaněni by měli být i vlastníci mnoha nemovitostí.

Když to šlo za Husáka, půjde to dneska taky. Hustá dvojka Stropnický- Maláčová opět vysílala
Foto: Repro Facebook
Popisek: „Hustá dvojka“ kandidátů ČSSD – Jana Maláčová a Matěj Stropnický

Anketa

Vadí vám, že se premiér Babiš ,,kamarádí" s Viktorem Orbánem?

7%
85%
hlasovalo: 36554 lidí

Maláčová prohlásila, že má plné zuby toho, že vlastní bydlení si mohou dovolit jen spekulanti. „Tohle je průměrná cena bytu velikosti 70m² v Praze,“ odhalila sumu 8,5 milionu korun a Stropnický dodal, že za rok se v Praze zvedly ceny bytů o 12 % a v Česku dokonce o 16 %. Následovalo ještě číslo - 70 000, které má představovat počet prázdných bytů v Praze, a také číslo 40 %, což je údajná marže developerů z ceny bytu.

Oba kandidáti se vysmívali nápadům jako jsou továrna na modulární byty nebo zjednodušení administrativního procesu výstavby. „Prej že byty zlevněj, když jich developeři postaví víc,“ řekl Stropnický a Maláčová ho doplnila, že počet postavených bytů rok od roku roste, ale cena stoupá dál. A nepomohlo ani odstranění daně z převodu nemovitosti.

Problém je prý v tom, pro koho se staví. „Developeři uměj postavit baráky, ale dokud v nich všechny byty vždycky skoupí spekulanti, tedy pardon, investoři, tak nemají zájem jít s cenou dolů, když můžou rejžovat, že jo?“ rýpal Stropnický.

Maláčová navrhla založení státního bytového fondu, který by byty vykupoval a pak pronajímal za regulované nájemné. „Jako v Berlíně,“ doplnil její kolega z kandidátky. V plánu je také stavba 10 tisíc nových státních bytů ročně. „Šlo to za Husáka, půjde to dneska taky,“ dodala. Dále by pět procent bytů z každého velkého dokončeného projektu mělo jít státu. „Jako to teď dělají v Mnichově,“ dodala. Stropnického prudí, že to jinde prý funguje a tady „hrabou developeři pod sebe“. „Politici opakujou jejich kecy a lidi nemaj na bydlení,“ stěžoval si.

Maláčová se pak pochlubila předloženým zákonem o družstevním bydlení, inspirovaném ve Vídni, který prý zajišťuje 15 tisíc bytů ročně o třetinu levněji než od developerů. Ale o dotyčném zákonu dle Maláčové nechtěl nikdo hlasovat, protože jsou všichni „koupení od developerů“, prohlásila. Stropnický dodal, že podobné zkušenosti má z magistrátu, kde byl náměstkem Adriany Krnáčové.

„A teď vám řeknu sladké tajemství. Dokud nezačne stát zase regulovat trh s bydlením a dokud nezačne stát byty sám stavět, nestane se s cenami bytů vůbec nic,“ pravila ministryně práce a sociálních věcí. Financování hodlá „Hustá dvojka“ zajistit obnovením daně z převodu nemovitostí, kterou ovšem bude prý platit prodávající, a také progresivním zdaněním, které se má týkat těch, kdo vlastní čtyři a více nemovitostí. Dokonce mají dle Maláčové být zavedeny i sankce za více než půl roku neobsazený byt. „Tím snížíme i nájmy,“ myslí si ministryně.

„To je úplnej komunismus,“ předvídal argument Stropnický. „Jo, ale mají ho už v Berlíně, ve Vídni a taky v Mnichově,“ smála se Maláčová a dodala, že „trh zase selhal“. „Lidem, kteří nemohou pro samé spekulanty koupit byty na trhu, pomůže s bydlením stát, tečka,“ prohlásila na závěr lídryně kandidátky ČSSD v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…