Kechlibar k USA: Horší, než si myslíte. Mocné digitální korporace. Pokud Trump prohraje...

13.06.2020 6:18

Matematik Marian Kechlibar se vyjádřil k současnému dění v USA. Poukázal, že v zemi nyní sílí jakási „nástupnická ideologie“ liberalismu, jež jej chce nahradit. Hnutí, které tuto ideologii zastává, je zastoupeno zejména v Demokratické straně; komentátor jej připodobňuje k sektě. „Točí se kolem dvou věcí, které jsou pro sekty dost typické: kolem dědičné viny (bělochů) a rituální očisty (svrhávání a pomalovávání soch bez ohledu na to, koho představují, vyhazování lidí z práce, stahování starých filmů z online služeb),“ jmenoval. Mnoho lidí s hnutím souzní pouze kvůli tomu, že musí – a testem tak, dle něj, budou až tajné volby. Padlo i přirovnání k sovětské vlaječce v okně k výročí VŘSR.

Kechlibar k USA: Horší, než si myslíte. Mocné digitální korporace. Pokud Trump prohraje...
Foto: Archiv MK
Popisek: Matematik a publicista Marian Kechlibar

Anketa

Petr Nečas nebo Robert Šlachta. Kdo je pro vás důvěryhodnější?

hlasovalo: 16218 lidí
Komentátor poukázal na sloupek amerického žurnalisty Rosse Douthata, jenž upozorňuje, že aktuálně sílí „nástupnická ideologie“ liberalismu už se ani nesnaží tvářit nějak liberálně a jejím cílem je ho nahradit.

„Tohle hnutí má totiž nápadně náboženské až sektářské rysy, i když postrádá jak centrální deitu, tak nejvyššího klerika. Točí se kolem dvou věcí, které jsou pro sekty dost typické: kolem dědičné viny (bělochů) a rituální očisty (svrhávání a pomalovávání soch bez ohledu na to, koho představují, vyhazování lidí z práce, stahování starých filmů z online služeb). Do toho pseudonáboženského charakteru perfektně zapadají i takové ty obřady typu hromadného poklekávání, ať už na ulici nebo ve veřejných budovách,“ poznamenává k tomu Kechlibar.

Ve Velké Británii tento typ lidí dočasně přebral kontrolu nad Labouristickou stranou, jež drtivě prohrála loňské volby. „Teď se realizuje v pouličním virválu, ale bezprostřední nebezpečí od nich nehrozí, i když některé sochy (třeba ta Churchillova) byly raději zakryty proti vandalům,“ píše.

Ve Spojených státem je, dle matematika, dosti podobně „infiltrovaná“ Demokratická strana. Rozdíl mezi oběma státy je, že ta, na rozdíl od Labouristů, zvítězit může. „Demografie obou zemí je naprosto jiná. Donald Trump není tak zběhlý v reálpolitice jako Boris Johnson, nasírá více lidí, a koronavirová krize zamíchala s dříve silnou ekonomikou natolik, že ještě nevíme, jestli se dokáže do podzimu vzpamatovat. Obecně má americká ekonomika tendenci se zotavovat rychle, ale výjimek bylo v historii dost,“ jmenuje faktory, které můžou do voleb ještě dosti razantně zasáhnout.

Nebezpečí vidí i od „digitálních Molochů“, ti mají v USA ve svých rukou velkou moc a jsou vesměs naprosto na straně demokratů. „Dokud jsou spolu prezidentská exekutiva a Google, Facebook či Twitter na kordy, tak to docela jde. Horší varianta je ta, že se do Bílého domu spolu s novým prezidentem nastěhují příznivci cancel culture a začnou si s velkými firmami vytvářet nějaké neoficiální dohody o tom, kdo a jak má skončit na nějaké doživotní černé listině,“ obává se Kechlibar. V rukou některých činitelů by pak byla velmi silná zbraň, kterou by lehce využili, aby své odpůrce vymazali z digitálního světa.

„K tomu, aby vám nefungovala platební karta, nemohli jste komunikovat e-mailem, používat moderní smartphone, spustit si vůbec Windows atd. stačí, aby se na takovém postupu dohodlo jen cca 10 velkých firem. Ano, dá se to fyzicky přežít, ale je to postih, který by spoustu lidí přesvědčil k tomu, že mlčeti zlato. Zejména, pokud by se začal uplatňovat nejen proti samotnému disidentovi, ale i proti příbuzným, dětem atd. Tenhle mechanismus už svého času různá totalitní hnutí vyladila do dokonalosti,“ rozvinul, jak by taková hrozba mohla vypadat.

K aktuálnímu dění přidává, že v hnutí je velká názorová nejednotnost jednotlivých členů a mnoho lidí svůj souhlas s ním pouze předstírá. „Z toho ale plyne, že ani skutečnost, že si někdo na svůj Instagram či Facebook připíchne černou ikonku, neznamená nutně, že jde o upřímný projev souhlasu. Taky to může být ekvivalent sovětské vlaječky v okně na výročí VŘSR – gesto, které má přesvědčit vševidoucí dozorovatele, že tenhle jedinec nepatří na seznam podezřelých,“ připodobňuje.

Kechlibar připojil článek jedné Němky žijící v Bostonu, která mimo jiného popisuje, že musí být vidět na demonstracích, pokud má mít v létě aspoň nějakou šanci na schůzky.

„Testem reálných poměrů tak nakonec zase můžou být jen přímé a tajné volby. V malém jsme tenhle jev viděli už u brexitu,“ doplňuje.

Tenhle druh ideologie má „veškeré důvody mít hrůzu z historie a snažit se ji vymazat“, což má být „ta nejlepší a nejpřímočařejší cesta stát se duševním primitivem“. „Někým, kdo jenom reaguje na bezprostřední podněty, nejlépe řevem, a nemusí přemýšlet, protože k tomu přemýšlení nemá žádný materiál. Všechno ‚nevhodné‘ dávno skončilo v díře zapomnění,“ píše komentátor. Za šílené považuje to, že tento druh mentality se dnes kultivuje především na univerzitách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…