Klidná paní Merkelová. Dojemná rozlučka od experta, kterého znáte i z ČT

10.11.2018 15:59

Komentátor Jaroslav Šonka se na serveru DeníkReferendum.cz věnoval kancléřce Německa Angele Merkelové, jež oznámila, že již nebude kandidovat do funkce předsedkyně CDU a ve volbách do Spolkového sněmu.

Klidná paní Merkelová. Dojemná rozlučka od experta, kterého znáte i z ČT
Foto: Václav Fiala
Popisek: Angela Merkelová na velkoplošné obrazovce na předvolebním setkání v Pasově

Merkelová mimo jiné také podle Šonky uvedla, že se nebude ucházet ani o jiné funkce. „Tím předem odpověděla na domněnky některých komentátorů, že by mohla nahradit Jeana-Clauda Junckera na špičce Evropské komise. Své sdělení uvedla humornou větou: Nikdo se jako kancléř či kancléřka nerodí. Tím implikovala snad i sdělení, že by jako kancléřka nechtěla ani umřít. Snad se můžeme těšit na nějakou její knihu o politice – jak to v podobných případech bývá,“ zmínil Šonka. 

Původní text ZDE.

Kancléřka chce podle něj svůj politický odchod dokončit v pořádkumilovné atmosféře, která její působení již dlouhá léta doprovází. „I když by mohla přistoupit na dřívější náhradu ve funkci kancléřky, což by mohlo být pro následovnici či následovníka výhodné, nemůže to udělat – stala by se tím, co se v anglické hantýrce nazývá ‚lame duck‘,“ zmiňuje komentátor a hovoří o tom, kdo by mohl německou kancléřku nahradit. Jmenuje mimo jiné Annette Kramp-Karrenbauerovou, Jense Spahna či Friedricha Merze. 

„Do sjezdu CDU v prosinci bude diskuse o koncepcích německé politiky pokračovat. Konzervativní kandidáti Merz a Spahn se v komentářích objevují jako politici, kteří by mohli zastavit nárůst preferencí AfD, která nyní zasedá ve všech zemských parlamentech. Merz je se svými transatlantickými vazbami kandidátem, který by mohl omezit nesrovnalosti v NATO. Styl, kterým Merkelová klidně a konsensuálně řídila celostátní debatu, se nyní dynamizoval a pozorovatel pojednou vidí i řadu radikálnějších sdělení,“ sdělil závěrem Šonka.  

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…